Dolar skliznuo, euro blago ojačao

Foto: EPA

TEČAJ dolara danas je skliznuo prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima dok jačaju rizičnije valute poput novozelandske i australske.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je u prekonoćnom trgovanju za 0,2 posto, nakratko dosegnuvši 96,88 bodova, nakon čega je skliznuo na 96,82 boda.

Euro je blago ojačao na 1,1299 dolara, no drži se ispod najviših razina u tri mjeseca od 1,1384 dolara, koje je zabilježio u jednom trenutku prošloga tjedna nakon što je Europska središnja banka (ECB) povećala i produljila program kupnje imovine u pandemijskoj krizi.

Japanski jen, valuta utočište, ojačao je prema dolaru, na 109,53 jena za dolar. Švicarski franak, također valuta utočište u koju investitori sklanjaju kapital u neizvjesnim vremenima, oslabila je pak za približno 0,2 posto prema dolaru i euru.

Novozelandski dolar, valuta koju investitori percipiraju rizičnijom, prema američkom je u prekonoćnom trgovanju nakratko dosegnuo najviše razine u više od četiri mjeseca. Novi Zeland je u ponedjeljak objavio da će ukinuti sve mjere uvedene radi suzbijanja epidemije osim granične kontrole.

Australski dolar prema američkom se u takvim okolnostima zadržao nedaleko od najviših razina u pet mjeseci.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija i partneri postigli su u subotu dogovor o produljenju sporazuma o smanjenju proizvodnje do kraja srpnja. Norveška kruna zadržala se tako nedaleko od najviših razina u tri mjeseca prema dolaru i euru u uvjetima jačanja cijena nafte.

Najnoviji podaci iz njemačkog statističkog ureda Destatisa pokazuju da je industrijska proizvodnja u najvećem europskom gospodarstvu u travnju pala za 17,9 posto u odnosu na mjesec ranije, pogođena koronakrizom, a na godišnjoj za 25,3 posto.

Ti se podaci nadovezuju na prošlotjedni preliminarni podatak Destatisa o rekordnom padu novih industrijskih narudžbi u Njemačkoj u travnju. Na mjesečnoj razini pale su za 25,8 posto, a na godišnjoj čak 36,6 posto.

Investitori će za nove smjernice pratiti daljnje pojedinosti vezane za nedavno predloženi fond za oporavak gospodarstava EU, najteže pogođenih pandemijom koronavirusa, vrijedan 750 milijardi eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.