Dok Bajić "češlja" Soboli, uskoro izlaze novi podaci iz "sumnjive" biografije ministra Karamarka



"NISU nas obeshrabrili. Naprotiv. Za dva do tri tjedna, a možda i prije toga, objavit ćemo u formi novinarskih istraživanja niz novih do sada nepoznatih detalja vezanih za ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.  U prvom dijelu objavit ćemo do sada nepoznate podatke o poslovanju tvrtke Soboli, a drugi dio bavit će se nepoznatoj imovini aktualnog ministra policiej Tomislava Karamarka.", rekao je za Index, čelnik Partnerstva za društveni razvoj (PSD)  Munir Podumljak dodajući kako su istraživanja u posljednjoj fazi.

Nakon Latinice išle prijave

Podsjetimo kako je krajem lipnja PSD zajedno s televizijskim voditeljem i novinarom Denisom Latinom organizirao novu Latinicu koja se održala u zgradi Hrvatskog novinarskog društva, a tada su prikazani rezultati istraživačkog novinarskog tima u kojemu su iscrpno prikazali imovinu Tomislava Karamarka, te brojne parcele i tvrtke koje navodno nikad nije prijavio u svojoj imovinskoj kartici.

Dva dana nakon Latinice predstavnici udruge Partnerstvo za društveni razvoj podnijeli su Uskoku kaznene prijave protiv Karamarka. Prva prijava bila je vezana uz tvrtku Soboli, koja je navodno samo od HAC-a u više godine dobila poslove vrijedne 18,7 milijuna kuna. Također iz PSD-a tvrde kako se Karamarko nikad nije odrekao te tvrtke koju je zapravo osnovao.

Druga prijava protiv Karamarka uključivala je i gradonačelnika Obrovca Ante Župana, kojega ova udruga sumnjiči da je bio posrednik u pogodovanju Karamarku da se poljoprivredna parcela njegovog oca na području Obrovca prenamijeni u građevinsku. Tu prijavu početkom rujna odbacio je državno tužiteljstvo kao neosnovanu. PSD se žalio na to rješenje navodeći niz propusta u istrazi. Treća prijava bila je vezana uz KK Zagreb.

Financije Sobolija

 
Bitno je naglasiti da su prijave protiv Karamarka podnesene 29. lipnja ove godine te se postupa po užurbanom postupku s obzirom da je riječ o ministru unutarnjih poslova. Tako je i u samo dva mjeseca odbačena prijava za prenamjenu zemljišta, a ovih se dana intenzivira istraga DORH-a i policije oko tvrtke Soboli.

Kako doznajemo u tijeku je ne samo financijsko vještačenje poslovanja Sobolija već se radi i u suradnji s Ministarstvom financija odnosno njihovim uredima za sprječavanje pranja novca i poreznom inspekcijom kako bi se utvrdilo je li Soboli obavio posao za što je dobio novac te na koji su način dobivali poslove.

Hac&Spice

Češljaju se navodno vrlo detaljno ugovori s HAC-om od kojih je onaj iz 2008. godine vrijedan 6,1 milijuna kuna izazvao posebnu pozornost kao i isplata vrijedna tri milijuna kuna iz Podravke neposredno prije izbijanja afere Spice o čemu je iscrpno pisao Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.