Deja vu: Glasine o crnogorskom poslu stoljeća opet lansirale dionice IGH i Tehnike

NESLUŽBENA informacija kako je splitski Konstruktor zajedno s IGH i Tehnikom ponovno u igri za posao stoljeća u Crnoj Gori opet je vinula u nebo dionice IGH i Tehnike (Konstruktor ne kotira na burzi). Naime, jutros je obustavljeno trgovanje  za dionice IGH jer je skočila više od 10 posto. Malo prije jedanaest sati trgovalo se po cijeni od 2.888 kuna dok je u petak zaključna cijena bila 2.620 kuna. Ista situacija je i s dionicama Tehnike, a posljednja cijena bila je 1.628 kuna.

"Institut IGH, d.d. više nije član konzorcija te u trenutku sastavljanja ovog dopisa nije u pregovorima s Vladom Republike Crne Gore za projekt naplatnog autoputa Bar-Boljare", stoji u očitovanju tvrtke IGH na upit Burze. Nakon tog očitovanja nastavljeno je trgovanje. Tehnika se nije očitovala.

> Posao stoljeća: Hrvatski konzorcij osigurao jamstva i nastavlja pregovore?

> Direktor Konstruktora tvrdi: Posao u Crnoj Gori još nije izgubljen, gradit ćemo tu cestu

> Sada je i službeno: Crnogorska vlada raskinula ugovor s hrvatskim konzorcijem

> Ekskluzivno: Završena istraga Hanfe, IGH i Tehnika nisu prevarili ulagače

Uzrok ponovnom "stampedu" na dionice (s dionicom IGH do 11 sati trgovalo se u visini od 1,6 milijuna kuna) izjava je crnogorskog ministra prometa, pomorstva i telekomunikacija Andrije Lompara koji je rekao da će Vlada nastaviti pregovore s grčko-izraelskim konzorcijem Actor-HCH, no isto tako rekao je da se u igru vraćaju i hrvatski konzorcij na čelu s Konstruktorom i IGH te konzorcij Alpine Porr-Osijek Koteks.

Ministar je objasnio da su se zahvaljujući dogovoru Vlade i Europske investicijske banke drastično promijenili uvjeti nadmetanja za izbor koncesionara buduće autoceste Bar-Boljare.



"Prema uvjetima natječaja pozvat ćemo sve prijavljene da na natječaj za izgradnju autoputa ponove svoje ponude", objasnio je ministar Lompar.

Kao i nekoliko mjeseci prije, ponovno je počela igra oko toga je li možda hrvatski konzorcij u međuvremenu osigurao jamstva ili nije. Navodno, ovog puta jamstvo je, kako se neslužbeno priča "osigurala" kineska banka Exim, no baš kao i prije nema službene potvrde te informacije ni od čelnika Konstruktora a ni od IGH Jure Radića.

Ne treba zaboraviti i činjenicu da u svemu postoji i formalni problem jer je hrvatski konzorcij nakon što je i službeno dobio odluku da su izgubili natječaj, prestao postojati.

Podsjetimo, nedostatak jamstava je nagnao crnogorsku vladu da raskine pregovore s hrvatskim tvrtkama te započne s drugoplasiranim ponuđačem, grčko-izraelskim konzorcijem Aktor-HCH. Međutim, Crnogorci ni s drugoplasiranima nisu imali puno sreće jer je ponuđač odbio smanjiti cijenu, a ni njihova jamstva nisu bila čvrsta, što je dodatno otežavala i financijska situacija u Grčkoj i nepovjerenje financijskih institucija prema tvrtkama iz te zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.