Debeljaku blokirani računi u Hrvatskoj, a on spašava norveška brodogradilišta

Foto: Hurtigruten, Luka Stanzl/PIXSELL

OKO 30 tvrtki iz sustava Brodosplita završilo je ovog tjedna u blokadi, što znači da splitsko brodogradilište ima problema s plaćanjem računa i da situacija nije baš tako sjajna kako se moglo zaključiti iz posljednjih vijesti. 

Nedavno je objavljeno da DIV Grupa u vlasništvu Tomislava Debeljaka, vlasnika i splitskog brodogradilišta, preuzima brodogradilište Kleven Verft u Norveškoj koje je također u problemima.  

Debeljak je prošle godine bio kandidat i za “spašavanje” pulskog Uljanika, a nedugo nakon toga objavljene su informacije o dugu Brodosplita za komunalije. Kako je u travnju prošle godine pisao Index, Brodosplit je bio dužan za komunalnu naknadu i naknadu za uređenje voda.

>>> DIV Grupa Tomislava Debeljaka preuzima norveško brodogradilište

Ranije su bili ovršeni zbog duga za komunalnu naknadu iz 2018.

"Brodosplit je za studeni i prosinac prošle godine Splitu dužan 331.340 kuna za komunalnu naknadu te 79.872 kuna za naknadu za uređenje voda", informirali su nas u travnju prošle godine iz splitske gradske uprave.

Također, prije otprilike godinu dana nad Brodosplitom bila je pokrenuta i ovrha za dug od ožujka do listopada 2018. godine koji je iznosio milijun 289 tisuća i 749 kuna za komunalnu naknadu te 333 tisuće i 834 kune za naknadu za uređenje voda koja je u cijelosti naplaćena.

>>> Debeljak kaže da bi preuzeo Uljanik, a Splitu duguje za komunalije

Prema podacima servisa Poslovna.hr za 32 tvrtke koje su vlasnički ili preko uprave povezane s Brodosplitom, preporučena je provjera te stoji oznaka da im je račun blokiran. S obzirom na to da je navedeno da su u blokadi do jedan dan, to se dogodilo tijekom jučerašnjeg dana, a o kakvim dugovima se radi nije poznato.

Inače, Debeljak je Brodosplit preuzeo 2013. godine, iako do tada nije imao iskustva u brodogradnji. Njegova tvrtka DIV iz Samobora bavila se metalskom proizvodnjom pa u svom vlasništvu imaju i tvornicu vijaka u Kninu.

Restrukturiranje se provodilo uz pomoć novca poreznih obveznika. Splitsko brodogradilište je u posljednjih nekoliko godina iz proračuna na razne načine primilo više stotina milijuna kuna. 

Dobivali milijune iz proračuna

Prema podacima Poslovna.hr, 2013. godine isplaćeno im je 280 milijuna kuna. Godinu kasnije, 2014. isplate iz proračuna iznosile su 127 milijuna kuna. Zatim 2015. padaju na 56 milijuna, da bi se 2016. ponovno popele na 135 milijuna kuna. I konačno, 2017. isplaćeno im je 89 milijuna, da bi nakon toga isplate iz proračuna pale na simboličnu razinu - barem što se tiče matične tvrtke Brodosplit.

Zanimljivo je da je prije nekoliko dana na internetskoj stranici Škveranka, na kojoj se objavljuju vijest vezane za splitsko brodogradilište, objavljena vijest da je Brodosplit od Dun&Bradstreeta, agencije za procjenu boniteta, dobio najvišu ocjenu.

Ugledna međunarodna agencija za procjenu boniteta i kreditne sposobnosti dodijelila je brodogradilištu Brodosplit najvišu ocjenu kreditnog rejtinga.

Prema analizi i najnovijem izvještaju najveće i najstarije bonitetne kuće na svijetu Dun & Bradstreet (D&B), jedne od najetičnijih svjetskih tvrtki s nagradom 2016 World’s Most Ethical Company, Brodosplit je tvrtka koja je u 2020. godini zaslužila najveću bonitetnu ocjenu 5A1”, stoji u objavi. Upitali smo i Brodosplit kako komentiraju blokade računa povezanih tvrtki, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Pitali smo i Brodosplit zbog čega je došlo do blokade tih tvrtki s kojima su ili vlasnički ili preko uprave povezani, na što su nam dali zanimljiv odgovor - da se radi o kooperantima, koji nisu imali dovoljnu realizaciju da pokriju svoje obveze.

Brodosplit: Računi će biti deblokirani prije sljedeće plaće

Zbog čega je došlo do blokade tih računa?

Kooperantske tvrtke o kojima je riječ nisu u proteklom razdoblju ostvarile potrebnu realizaciju za pokrivanje svih svojih obaveza. To nije prvi put, s vremena na vrijeme se to zna dogoditi, ali iako to nije naša obaveza, kao i svaki put do sada, manjak njihove realizacije pokrit će Brodosplit d.d.

Ima li Brodosplit problema s likvidnošću i plaćanjima dobavljača?

Brodosplit d.d. posluje profitabilno i stabilno, dokaz tome je i podatak da smo od početka restrukturiranja do danas, zajedno sa našim tvrtkama kćerima (1. 1. 2013. - 31. 12. 2019.) radnicima isplatili 2,207 milijardi kuna, platili obaveza državi 2,134 milijarde, društvima u vlasništvu države podmirili 116,715 milijuna kuna, a domaćim dobavljačima platili robe u iznosu od 1,19 milijardi kuna. To je više od 5,5 milijardi kuna uplaćenih radnicima, državi i domaćim tvrtkama i značajan je doprinos domaćem BDP-u. Kao neto izvoznici čiji proizvod sadrži preko 70 posto domaće komponente, značajno sudjelujemo u poboljšanju platne bilance naše države. 

Brodosplit zadnje 4 godine bez lipe državne potpore konstantno posluje pozitivno i s dobiti. Određena odstupanja veće ili umanjene likvidnosti događaju se isključivo zbog usporene procedure financiranja gradnje brodova u Hrvatskoj, a sve zbog loših primjera Uljanika i stare gubitaške brodogradnje. Isto tako, likvidnost nam ponekad znaju poremetiti i eventualni problemi u naplati dugovanja od velikih društava u vlasništvu države kada oni dospiju u poteškoće, npr. Đure Đakovica, 3. maja, Uljanika itd. Bez obzira na sve navedeno, Brodosplit ima veoma dobar novčani tijek te preko 95% nabave plaća unaprijed kako bi dobio bolje cijene i bio profitabilniji i konkurentniji. A ugledna međunarodna agencija za procjenu boniteta i kreditne sposobnosti dodijelila je brodogradilištu Brodosplit najvišu ocjenu kreditnog rejtinga.

Kada se očekuju deblokade računa?

Vrlo brzo, čim se provede potrebna procedura, u svakom slučaju prije iduće plaće.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.