Ćorić o nasipima na Kupi: O otkupu zemljišta ovisi hoće li biti gotovi do 2023.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

MINISTAR zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je u Karlovcu kako je, unatoč bitki s vremenom, zadovoljavajući tempo otkupa zemljišta za 900 milijuna kuna vrijedan projekt zaštite od poplava u slijevu rijeke Kupe - karlovačko i sisačko područje.

Ćorić je istaknuo kako najmanje pola tog posla treba obaviti do kraja godine kako bi se obrana od poplave uz Kupu mogla u cijelosti uspostaviti do 2023.

"Imamo još mjesec i pol dana, bitka je s vremenom, ali tako je od samog početka. No, najvažnije je da svi dionici daju sve od sebe i da se otkupi više od polovice zemljišta jer je to preduvjet da bi se moglo aplicirati na natječaje, a rok je 31. prosinca", rekao je Ćorić za Hinu uoči sastanka koordinacije koji Ministarstvo zaštite okoliša, Karlovačka županija, Sisačko-moslavačka županija, Grad Karlovac i Hrvatske vode održavaju svakog mjeseca pod njegovim predsjedanjem.

Nasip u Logorištu već se gradi

Na karlovačko područje, kad je riječ o vrijednosti projekta, odnosi se 670 milijuna kuna, a na sisačko područje i manji dio Zagrebačke županije uz rijeku Savu 230 milijuna kuna.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić rekao je za Hinu prije sastanka da otkup zemljišta ondje ide tako dobro da je 70 posto već riješeno. Općini Orle uz Savu dat će se oko 30 milijuna kuna, 200 milijuna dat će se za naselja uz Kupu - Lekenik, Podbrkiševinu, Šešinac, Stari Farkašić, Vratečko, Letovanić, Žažine i Male Gorice (Petrinja) te Novu i Staru Drenčinu i Pračno (Sisak), a gradit će se i uz Odransko polje da bi se uz glavnu prometnicu Sisak-Zagreb zaštitila naselja Sela, Stupno, Odra i Žabno.

U Karlovcu se nasip u Logorištu već gradi jer je, kako je rekao ministar Ćorić, riječ o projektu za koji se dio novca može povući retroaktivno za obavljene radove.

Ukupna cijena za Logorište je 60 milijuna kuna.

Nasipi uz brzu cestu

Slijede nasipi uz brzu cestu, a na proljeće 2020. gradit će se 157 milijuna kuna vrijedan armiranobetonski i zemljani nasip na lijevoj obali Kupe te 130 milijuna kuna vrijedan prokop Korana-Kupa i drugo.

Strateški je to projekt hrvatske Vlade za koji je Sabor donio Zakon o zaštiti slijeva rijeke Kupe kako bi se omogućilo brzo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, stjecanje dokumentacije, dozvola i početak gradnje.

Osim što će od poplava obraniti tisuće ljudi uz Kupu, taj posao od 900 milijuna kuna čini 0,3 posto bruto domaćeg proračuna i od velike je važnosti za građevinsku operativu, ocijenio je Ćorić, koji želi da ga ponajprije dobiju domaće tvrtke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.