Češki predsjednik: Ukrajinci će teško obnoviti snage za još jednu protuofenzivu

Foto: EPA

ČEŠKI predsjednik Petr Pavel je za Sky News izjavio kako ukrajinske snage imaju mogućnost da ove godine vrate što veći dio teritorija od Rusije jer će biti sve teže provoditi operacije, a saveznici će se postupno "umoriti od rata". Govoreći na marginama velikog summita NATO-a u Vilniusu Pavel je istaknuo kako će niz važnih izbora sljedeće godine stvoriti "potpuno drugačiju situaciju". 

Tvrdi kako su saveznici ovog tjedna poslali jasnu poruku da Ukrajina može započeti proces ulaska u NATO čim njezin rat s Rusijom završi. Smatra da bi "u idealnom svijetu" pobjeda Ukrajine bila definirana potpunim oslobađanjem teritorija. 

"Realno, mislim da će situacija izgledati malo drugačije i da će Ukrajina biti spremna za pregovore jednom kad potroši sve mogućnosti za napredovanje", kazao je. Vjeruje kako će i ruska strana u jednom trenutku početi razmišljati o mirovnim pregovorima. 

"Prirodno je da podrška s vremenom nestaje"

"Ako Rusija ne bude vidjela nikakve šanse za daljnji napredak, bit će to početak pregovora jer bi druga opcija bila zamrznuti sukob koji neće služiti nijednoj strani. Dakle, ono čemu Ukrajina sada teži je dobiti kontrolu nad što je više moguće teritorija do kraja ove godine jer tada ćemo imati potpuno drugačiju situaciju", dodao je. 

Uvjeren je kako bi Ukrajincima bilo "mnogo teže obnoviti snage za još jednu potencijalnu protuofenzivu". Predviđa kako će "spremnost zemalja koje podupiru (Ukrajinu) opasti jer je, uz umor od rata, prirodna pojava da podrška s vremenom nestaje".

"Svi razumijemo da ove godine postoji prozor mogućnosti i zato mnogi od nas žele da se Ukrajini isporuči sve što je potrebno da proširi uspjeh što je više moguće kako bi imala najpovoljniji položaj za pregovore", nastavio je. Ipak, nije spreman sa sigurnošću odgovoriti na pitanje hoće li pregovori između Ukrajine i Rusije započeti sljedeće godine. 

"Izostanak signala sa summita bi narušio moral Ukrajinaca"

"Vjerujem da će se do kraja ove godine, gdje god se operacije budu odvijale, usporiti zbog zime, zbog umora, zbog nedostatka streljiva, nedostatka resursa, čak i ljudskih resursa, a to bi moglo dovesti do uvjerenja da je pravo vrijeme za početak pregovora", istaknuo je. 

Pavel je poručio kako bi neuspjeh saveznika da pošalju snažan signal o izgledima za članstvo Ukrajine u NATO-u narušio moral ukrajinskih snaga na prvoj crti. "Nadam se da će biti dovoljno snažan i jasan da pokaže da smo spremni započeti proces pristupanja kada rat završi. Ovo treba biti vrlo jasno objavljeno. Sve ispod ove jasne poruke vjerojatno neće biti zadovoljavajuće", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.