Cerar: Nužno zaštititi izbjeglice, ali potrebna je i zaštita od nekontrolirane migracije

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da  Europska unija u skladu sa svojim vrijednostima treba pružiti zaštitu izbjeglicama, ali da se treba zaštititi i od iregularnih migracija, što je i smisao njegove inicijative o zaustavljanju dolazaka ilegalnih migranata već na granici Makedonije s Grčkom.

Cerar je na konferenciji za novinare u Ljubljani kazao da je njegova inicijativa za sprječavanje ilegalnih migracija na granici Makedonije i Grčke dobila potporu europskih lidera i čelnika Višegradske skupine, ali i Nizozemske, koja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom.

Prema Cerarovim riječima, bi bilo ključno da se štiti vanjska granica EU-a u Grčkoj, ali to za sada ne djeluje, kao ni dogovor EU-a i Turske, dok je profilacija migranata u Makedoniji za sada jedina procedura koja se dokazala u praksi.

Prioritet zaštita Schengena

Cilj je zaštita schengenskog područja, jer bi zatvaranje unutarnjih granica u EU-u dovela do velikih gospodarskih gubitaka, a možda i do raspada Schengena i dezintegracije Europske unije, upozorio je Cerar, pledirajući za donošenje zajedničkog europskog rješenja za migracijsku krizu.

Ta bi kriza osim toga na podruučju Balkana kroz koji migranti prolaze mogla dovesti do međudržavnih sukoba, što svakako treba izbjeći, ocjena je slovenskog premijera.

Zato je, po njegovim riječima, Europska unija dužna pružiti zaštitu izbjeglicama, odnosno onim ljudima koji za to ispunjavaju uvjete, ali se mora zaštititi od iregularnih migracija kakav je i sadašnji veliki migracijski val, naveo je Cerar, dodavši da je Slovenija u izbjegličkoj krizi solidarna, no da treba zaštititi i svoje nacionalne interese.

Cerar je svoje građane pozvao na toleranciju i empatičan odnos prema izbjegličkom pitanju te dodao da će određeni broj izbjeglica Slovenija trebati udomiti unatoč pojavama da se u više gradova i naselja prosvjedovalo, nakon što su došle informacije da vlada u njima želi osnovati izbjegličke centre.

Protiv ksenofobije

"Pokažimo sućut i solidarnost, nemojmo krenuti za onima koji potiču netoleranciju, huškaju i šire ksenofobiju", kazao je Cerar, dodavši da unatoč zahtjevnoj zadaći oko regulacije izbjegličkog vala u Sloveniji do sada nije bilo nikakvih sigurnosnih neprilika vezanih na migrante.

"Razumijem neke strahove kod ljudi, ali se to ne smije potencirati jer za to nema razloga. Kroz našu je državu do sada prošlo više od pola milijuna migranata bez ijednog incidenta. Uspješno smo štitili javni red i mir, tako će ostati i dalje", kazao je slovenski premijer.

Dodao je kako je neopravdano mišljenje nekih da su prava koja se nude izbjeglicama prevelika te da je i ekonomski teret za Sloveniju prevelik, istaknuvši da te strahove treba odagnati. I dalje moramo pokazivati solidarnost i trebamo primiti jedan broj izbjeglica, makar na kraće vrijeme, kazao je Cerar, dodavši da su strahovi koje prema migrantima šire oni ksenofobno raspoloženi, prema neopravdani i bez osnove.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.