Britanski povjesničar: Rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj zastrašuje

Foto: Arhiva

REVIZIONISTIČKI stavovi o ustaškom pokretu i NDH postali su sasvim normalni u hrvatskom političkom životu, i to je zastrašujuće, rekao je britanski povjesničar Rory Yeomans u intervjuu za BRIM.

"Takvi stavovi nekada su bili doživljavani kao stajalište luđaka s ruba društva, a danas su sasvim normalni", izjavio je povjesničar, trenutno neovisni istraživač kojeg financira British Council,

Posebno zabrinjava koliko su takvi stavovi rašireni među nadripovjesničarima u najvažnijim hrvatskim medijima, smatra Yeomans.

"A onda ispod takvog članka pročitate komentare u kojima stoji "komunisti su nam lagali 70 godina, nije bilo logora smrti u Jasenovcu, nije bilo genocida, lagali su nam o NDH", rekao je Yeomans.

Neki novinari i povjesničari u Hrvatskoj naprosto zanemaruju činjenice, i tvrde da Ustaše nisu počinili masovne zločine nad Srbima, Židovima i Romima, te da je režim NDH bio dobronamjeran, objašnjava britanski povjesničar.

Posebno ga čudi način razmišljanja nekih hrvatskih političara, koji zločine u razdoblju NDH nehajno objašnjavaju savezništvom s nacistima. "Kao da pokušavaju okriviti Hitlera i Mussolinija za to što se dogodilo u Hrvatskoj, a to s njima nije imalo nikakve veze. U osnovi, za to su krivi ljudi koji su vodili Hrvatsku 1941. godine, iako za njih nitko nije glasao, niti su imali mandat od naroda."

Dva mita o Drugom svjetskom ratu

"Po mom mišljenju, i onome što mogu vidjeti u Hrvatskoj, prisutna su dva osnovna mita", kaže Yeomans.

"Prvi mit je da nitko nije podržavao ustaški režim i da su svi bili protiv njih, osim par kvislinga, te da su svi podržavali partizane", objašnjava. "Drugi mit, koji preferiraju srpski nacionalisti, kaže da je većina Hrvata podržavala ustaški režim, iako je vrlo teško procijeniti koliko su vrijednosti tog režima bile popularne u narodu."

Yeomans smatra da hrvatska vlada nije izravno poticala revizionističke ideje o Drugom svjetskom ratu, ali stvorila je atmosferu u kojoj su takve ideje mogle steći legitimitet. Kao primjer navodi tehničkog ministra kulture Hasanbegovića, "koji ima problematičnu prošlost kada se radi o ustaškom režimu i holokaustu". Posebno upitnim smatra Hasanbegovićevo inzistiranje da "osuđuje sve totalitarističke pokrete".

"Time zapravo govori da je socijalistička Jugoslavija bila ista kao NDH, a to nije točno ni na jednoj razini", dodaje Yeomans.

Primijetio je da takvih revizionističkih tendencija nije bilo za vrijeme prethodnih HDZ-ovih vlada.

"Čak ni pod Tuđmanom situacija nije bila tako ekstremna", kaže Yeomans. "Novi  revizionisti demoniziraju partizane, i pokušavaju rehabilitirati ustaški pokret niječući njegovu odgovornost za masovne zločine, te tvrdeći da su partizani pravi ratni zločinci."

"To je vidljivo u pokušajima da Jasenovac iz koncentracijskog logora, u kojem ubijani su Srbi, Židovi, Romi i antifašisti, pretvore u radni logor, u kojem su onda nakon rata partizani ubijali Hrvate i uništavali njihovu nacionalnu svijest", zaključuje Yeomans za BRIM.  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.