Britanski BDP mogao bi pasti na najnižu razinu od 2009.

Foto: EPA

BANK OF ENGLAND smanjila je procjenu rasta britanskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 1,7 na samo 1,2 posto, što bi bio najsporiji zabilježeni rast od financijske 2009. godine kada je gospodarstvo bilo u recesiji.

Nakon sjednice njezinih čelnika središnja britanska banka priopćila je kako su primijećene nove naznake da su tvrtke opreznije kako se približava Brexit, uključujući i pokazatelje iz njezinog vlastitog istraživanja tvrtki.

Kao što se i očekivalo, banka je zadržala ključne kamatne stope nepromijenjene, na 0,75 posto.

Banka je smanjila procjene rasta zbog smanjenih poslovnih ulaganja i građevinske aktivnosti, kao i zbog značajnog usporavanja rasta izvoza. Velika Britanija je također pogođena sporijim rastom nego što se očekivalo kineskog i gospodarstva eurozone, navodi se u bankinom kvartalnom izvješću. 

„Čini se da je rast usporio krajem 2018. godine i očekuje se da će u bliskoj budućnosti ostati potisnut”, stoji u izvješću. Navodi se i da postoji 25 posto izgleda da bi gospodarstvo moglo uroniti u recesiju u drugoj polovini ove godine.

Došlo je do „intenziviranja” neizvjesnosti koju donosi Brexit, priopćila je banka. Istraživanje u 208 tvrtki pokazalo je da je polovina započela s planovima za Brexit bez dogovora. Također je pokazalo da je petina osigurala dodatni skladišni prostor.

Zabilježen je nagli pad ulaganja

Zabilježen je i nagli pad poslovnih ulaganja krajem prošle godine.„Čini se da je neizvjesnost u posljednje vrijeme porasla te je utjecala na ulaganja više od očekivanog u kolovozu”, priopćila je banka.

„Magla oko Brexita izaziva kratkoročno oscilacije ekonomskih pokazatelja, i još važnije, stvara niz napetosti u gospodarstvu, u poslovanju”, poručio je guverner središnje britanske banke Mark Carney.

I dok je banka smanjila prognozu rasta, također je navela snažno tržište rada, pri čemu se stopa nezaposlenosti trenutno kreće oko niskih 4 posto.

Stopa po kojoj građani prelaze s jednog na drugo radno mjesto neznatno je ispod razine na kojoj je bila prije financijske krize 2007. godine. Ta aktivnost upućuje na to da se poslodavci moraju natjecati za privlačenje radnika, navodi banka. 

Također, zabilježeno je povećanje prosječnog broja radnih sati na kraju prošle godine i snažniji rast plaća. Banka smatra da će plaće u idućim godinama rasti, kako stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji bude i dalje padala.

Glavni razlog zbog kojeg banka smatra da će temeljni inflatorni pritisci porasti je to što će plaće rasti. 

Britanska stopa nezaposlenosti dosegnula je najnižu razinu u zadnjih više od 40 godina. Banka procjenjuje da će plaće u iduće tri godine rasti za više od 3 posto godišnje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.