Britanija uplaćuje 30 milijuna funti susjedima Afganistana

Foto: EPA

VELIKA BRITANIJA objavila je u petak da će uputiti 30 milijuna funti kao potporu zemljama u afganistanskom susjedstvu koje se suočavaju s priljevom izbjeglica koje bježe iz Afganistana nakon što su talibani preuzeli vlast.

Britanska vlada izvijestila je da će 10 milijuna funti odmah biti stavljeno na raspolaganje UNHCR-u, agenciji za izbjeglice Ujedinjenih naroda, kao i drugim humanitarnim organizacijama, a za pomoć u skloništima i sanitarnim čvorovima na granicama.

Ostatak će otići zemljama koje su suočene s dolaskom značajnog broja afganistanskih izbjeglica, a kako bi im mogle pružile osnovne usluge i potrepštine, navedeno je.

"Od vitalnog je značaja da pomognemo onima koji bježe iz Afganistana i ne dopustimo da tamošnja kriza naruši stabilnost u regiji", izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab.

UNHCR je procijenio da bi do kraja godine Afganistan moglo napustiti oko pola milijuna građana, a da mnogi koji bježe idu prema Pakistanu, dok se primjerice susjedni Tadžikistan obavezao prihvatiti 100 tisuća izbjeglica.

I sama Britanija je rekla da će prihvatiti oko 20 tisuća afganistanskih izbjeglica, a ranije ovog mjeseca najavila je da će u ovoj godini udvostručiti humanitarnu i razvojnu pomoć Afganistanu, na 286 milijuna funti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.