Bošnjaković: HDZ neće podržati Đurđević. Zekanović: Ona je eksponent jedne politike

Foto: HRT

NAKON više od mjesec dana oštre polemike na relaciji Pantovčak - Banski dvori, ponavlja se javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Predsjednik Zoran Milanović pozvao je Državno sudbeno vijeće da raspiše novi poziv, ministar pravosuđa Ivan Malenica poručuje - Zlata Đurđević neće biti izabrana ni ako se javi. O toj temi raspravljalo se i u Otvorenom HRT-u.

"Kada HDZ promijeni mišljenje, tada ćemo vidjeti hoće li u ovom pokušaju biti izabrana predsjednica Vrhovnog suda ili ćemo morati imati i drugi javni poziv, pa onda i treći dok se predsjednik Republike i predstavnik HDZ-a ne postignu suglasnost, a kada ju postignu, onda će odjednom sudac odsvirati kraj", rekao je Arsen Bauk, saborski zastupnik (SDP).

Bošnjaković: Ona nije legalni kandidat

Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (HDZ) je rekao kako imaju problem sa Zlatom Đurđević jer je pristala biti pijun u rukama Zorana Milanovića i njezina kandidatura nije u skladu sa Zakonom o sudovima. 

"Rekao sam da ona nama nije prihvatljiva jer nije legalni kandidat, nije se javila na javni poziv", dodao je. 

Ako se javi na natječaj, rekao je Bošnjaković, politički stav HDZ-a je da ju neće podržati, kao politička stranka će u saboru iznositi svoje stavove, koje su već jasno rekli. 

"Ako ona pušta da jedna politička stranka s njom manipulira, da ju predstavlja kao kandidata bez da javnost ima njezin program, to niti je profesionalno, niti je stručno, a nije ni korektno prema ljudima koji su se javili", dodao je. 

Grmoja kaže da za rješenje problema

Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta, kaže da ga cijela situacija zabrinjava. Objasnio je kako se zna i rješenje problema - da dva čelna čovjeka u državi sjednu za stol i dogovore se, dodaje kako je očito da ovdje nema političke volje. Posebno ga zabrinjavaju riječi predsjednika Vrhovnog suda koji im spočitava da nisu pročitali zakone. Grmoja kaže kako je jako dobro upoznat sa zakonom, zato su i organizirali prikupljanje potpisa, da pošalju poruku kako je dosta toga da u Hrvatskoj nitko nikada nije za ništa odgovoran. Zamjera skandale u pravosuđu, nepovjerenje u institucije, a predsjednik Vrhovnog suda ne čini ništa po tom pitanju. 

"Što se tiče gospođe Đurđević ona nije kandidat", rekao je Grmoja.

Zekanović: Sporna je njezina epizoda oko slučaja Perković

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik (Hrvatski suverenisti) je rekao da su oštro protiv imenovanja Zlate Đurđević, oni su i protiv "silovanja procedure od strane predsjednika Milanovića". Rekao je Bošnjakoviću da "predstavlja hrvatsko-srpsku trgovačku koaliciju i da bi im odgovarala ova kandidatkinja, ali upali su u problem zbog eksplicitnosti Hrvatskih suverenista i sada će morati odbiti jednu kandidatkinju koja im odgovara svjetonazorski". 

"Protiv nje smo jer nije delegirana kao stručnjak, nego isključivo kao politički eksponent jedne politike, to je politika Zorana Milanovića", rekao je Zekanović. 

"Kada se kandidira, onda ćemo zauzeti svoj stav. Osobno mi je kod nje sporna njezina epizoda oko slučaja Perković. Kakav će stav moja politička stranka zauzeti, to ćemo vidjeti kada vidimo tko su kandidati", rekao je.

"Zekanović neće držati lekcije jer je glasovao za sramotni sastav Ustavnog suda", rekao je Grmoja.

Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda RH, je ponovio stav Opće sjednice Vrhovnog suda RH, a to je da osoba koju je predložio predsjednik RH nije kandidat jer nije poštivan Zakon. Dodao je da je ovo politička borba te da možda pokazuje kako treba mijenjati način izbora predsjednika Vrhovnog suda i u Ustavu i u Zakonu. 

"Ako sabor može birati svog predsjednika, ako Ustavni sud može birati svog predsjednika, zašto Vrhovni sud ne može svog predsjednika", pitao je Mrčela. 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.