Bogić Bogićević neće biti gradonačelnik Sarajeva, u zadnji čas odustao od kandidature

Screenshot: YouTube

BOGIĆ BOGIĆEVIĆ odustao je od kandidature za gradonačelnika Sarajeva nakon što je ranije tijekom dana prekinuta sjednica gradskog vijeća na kojoj se očekivao njegov izbor.

Bogićević je o svom neopozivom odustajanju od kandidature pismom izvijestio Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH, koji ga je i predložio za tu dužnost.

"Zahvaljujem se SDP-u na povjerenju koje mi je ukazao kandidiranjem za gradonačelnika glavnog grada Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljujem onom dijelu javnosti koji mi je iskazao veliku podršku i poštovanje. Nažalost, ne mojom krivnjom, njihova očekivanja su iznevjerena", stoji u kratkom Bogićevićevom pismu u kojem je istaknuo da ne kani ništa više pojašnjavati o svojoj odluci. Dodao je kako ne želi da se njegovo ime koristi u "nedoličnim političkim igrama".

Bio je član zadnjeg sastava Predsjedništva SFRJ

Bogićević je među najuglednijim javnim osobama u BiH, a njegov život obilježile su godine koje je proveo kao član posljednjeg sastava Predsjedništva SFRJ, kada je svojim glasom 1991. spriječio nastojanje vrha tadašnje JNA da izvede vojni udar i spriječi osamostaljenje Hrvatske i Slovenije.

Njegov izbor za gradonačelnika Sarajeva, koji se smatrao sasvim izvjesnim, zakomplicirao se danas kada se na sjednici gradskog vijeća raspala pretpostavljena većina koju su, uz SDP, trebali činiti Naša stranka (NS), Narod i pravda (NiP) te Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) načelnika općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Kandidat ove koalicije za predsjednika gradskog vijeća nije dobio potrebni broj glasova, a za predsjednika gradskog vijeća iznenada se kandidirao nezavisni zastupnik Srđan Srdić. Kako je on srpske nacionalnosti, u slučaju njegovog izbora, gradonačelnik ne bi mogao biti osoba iste etničke pripadnosti pa bi time Bogićević automatski otpao kao kandidat.

Iz bloka SDP-NS-NiP ustvrdili su kako ih je Hadžibajrić izdao jer su sjednicu gradskog vijeća zapravo minirali zastupnici koje on kontrolira, a ustvrdili su kako je u pozadini ipak nastojanje Stranke demokratske akcije (SDA) da svom Abdulahu Skaki osigura još jedan gradonačelnički mandat. Zbog sumnje u političku korupciju i kupnju zastupnika tri su stranke kazneno prijavile Hadžibajrića i Skaku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.