Bocvana želi ubijati slonove i od njih praviti hranu za kućne ljubimce

Foto: 123rf

MINISTRI afričke države Bocvane predložili su u izvješću da se ukine četverogodišnja zabrana ubijanja slonova jer smatraju kako ih ima previše i da su postali opterećenje za ekosustav te države, piše BBC.

Dodatno, preporučili su otvaranje pogona za konzerviranje mesa slonova kako bi se od njega mogla praviti hrana za kućne ljubimce.

Sve više sukoba sa slonovima

Ministarstvo smatra kako u zemlji ima previše slonova i da oni opterećuju ekosustav, zbog čega dolazi do sve više sukoba između lokalnog stanovništva i tih životinja.

No ne slažu se svi u ministarstvu s onim što je navedeno u izvješću. Neki su upozorili da se populacija slonova, kojih sada u Bocvani ima oko 130.000, povećala upravo zbog zabrane ubijanja slonova te da bi se njihov broj mogao drastičnu smanjiti ako bi se dozvolio lov na njih. Također, smatraju da bi ukidanje zabrane utjecalo na međunarodni ugled zemlje.

Predsjednik Mokgweetsi Masisi podržao je prijedloge navedene u izvješću i rekao kako "obećava narodu da će razmotriti predloženo i da će se slijediti stroga pravila procedure donošenja odluke“.

Klimatske promjene i urbanizacija

Nedavna istraživanja doista su pokazala kako slonovi u Bocvani putuju na sve udaljenija područja i tako šire svoj teritorij. Otisitwe Tiroyamodimo, direktor Odjela za divlje životinje i nacionalne parkove, rekao je da se to zbiva zbog više razloga, a jedan od njih su klimatske promjene.

"Čim se smanji količina padalina, sve je manje vegetacije te slonovi kako bi došli do hrane i vode, emigriraju izvan svog prirodnog staništa“ rekao je.

"Istina je da se broj slonova povećao, ali se istovremeno povećala i ljudska populacija. Razvoj infrastrukture i izgradnja novih naselja također uzrokuju migraciju slonova."

Lokalno stanovništvo podržava ideju

Lokalno stanovništvo koje živi na području na kojem borave slonovi, podržava ideju ponovne dozvole lova i tvrdi da se broj sukoba s njima povećao baš nakon uvođenja zabrane ubijanja.

Naime, divlji slonovi znaju biti vrlo destruktivni kada dođu na poljoprivredna zemljišta i u ljudska naselja pa uništavaju usjeve, a katkad pri susretu s njima neki stanovnici i izgube život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.