BLOOMBERGOV INDEX INOVACIJA Od zemalja EU-a od Hrvatske je lošiji samo Cipar

Foto: Bloomberg, Index

BLOOMBERG je objavio svoj novi Indeks inovacija za 2018. godinu, odnosno rang listu zemalja po inovativnosti. Najveće iznenađenje ovogodišnjeg popisa je činjenica da su Sjedinjene Američke Države ispale iz top 10 najinovativnijih zemalja svijeta.



Ljestvicu najinovativnijih zemalja svijeta predvodi Južna Koreja, a slijede Švedska, Singapur, Njemačka, Švicarska, Japan, Finska, Danska, Francuska i Izrael na 10. mjestu. Na samom začelju liste 50 najinovativnijih zemalja nalaze se Maroko, Iran, Južnoafrička Republika, Cipar i Ukrajina.

Bloombergov Indeks inovacija temelji se na dodjeljivanju ocjena u sedam kategorija: proizvodnja, produktivnost, broj kompanija koje se bave visokom tehnologijom, razina visokog obrazovanja, istraživanje i razvoj, broj istraživača i patenti.

Hrvatska pala za jedno mjesto, u EU lošiji samo Cipar

Hrvatska je u odnosu na prošlu godinu pala za jedno mjesto i sada se nalazi na 41. mjestu. Ispred Hrvatske nalaze se Bugarska, Latvija i Malta, a neposredno iza Hrvatske Tunis, Srbija i Tajland.

Prema ocjenama po pojedinoj kategoriji, Hrvatska najbolje stoji po broju tvrtki koje se bave visokom tehnologijom - 44 boda. 41 bod Hrvatska je dobila u kategorijama broj istraživača i patenata, 39 bodova u kategoriji istraživanje i razvoj, 35 bodova u kategoriji visoko obrazovanje te najmanje odova, samo 30, u kategoriji dodana vrijednost proizvodnje.


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.