Bjelorusija želi izbjeći novu plinsku krizu: Platili smo Rusima sve što smo im dužni

PLATILI smo Rusiji sve što smo joj dužni, poručili su iz Bjelorusije nakon što im je Gazprom smanjio ukupni protok plina za čak 60 posto. Zbog toga je za 30 posto opao i dotok plina u Litvu, a Bjelorusija je najavila čak i mogućnost nove plinske krize.

No, prema izjavama zamjenika njihovog premijera, situacija bi se u idućim danima morala stabilizirati. "Uzeli smo kredit od 200 millijuna dolara i odmah uplatili 187 milijuna na Gazpromov račun", izjavio je Vladimir Semaško. BBC javlja da ovi navodi nisu potvrđeni iz Gazproma.

Ruska je naftna kompanija jutros najavila nove rezove u isporuci plina Bjelorusiji. Isporuka je danas smanjena za 30 posto, nakon što je u ponedjeljak i utorak smanjena za po 15 posto. Gazprom prijeti da će nastaviti smanjivati dotok plina u Bjelorusiju sve dok ne dođe do samo 15 posto izvorne razine.

Rusija je ove godine znatno povećala cijenu plina koji isporučuje Bjelorusiji. Prošle godine su im naplaćivali 150 dolara za 1000 kubičnih metara. U prvom kvartalu ove godine plin je poskupio na 169,20 dolara, a u drugom kvartalu na 184,80 dolara. No, Bjelorusija je nastavila plaćati samo 150 dolara, a iz Gazproma su izračunali da će im, ukoliko se takav trend nastavi, do kraja godine dugovati između 500 i 600 milijuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.