Bizarni Trumpov govor: Vjetroturbine izazivaju rak

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Donald Trump održao je još jedan zanimljiv govor, ovog puta pred Nacionalnim republikanskim kongresnim odborom na večeri za prikupljanje predizbornih sredstava u utorak navečer.

>> Trump ne zna gdje mu je rođen otac

Na tom se govoru, među ostalim, moglo čuti da vjetroturbine izazivaju - rak. "Ako imate vjetrenjaču bilo gdje blizu kuće, čestitam, vašoj kući je vrijednost upravo pala za 75%. A kažu i da buka (vjetroturbina) izaziva rak, recite mi o tome, ok?", rekao je Trump imitirajući zvuk okretanja turbina. "Stvar proizvodi toliko buke i, naravno, to je kao groblje za ptice. Ako volite ptice, ne želite nikad više hodati ispod vjetrenjače", dodao je. 

Trump je pritom, čini se, aludirao na desetljećima stare tvrdnje da vjetroturbine uzrokuju čitav niz bolesti, uključujući rak. Znanstvenici su odavno pobili ove teorije: kako prenosi USA Today, istraživanje Nacionalnog instituta zdravlja iz 2014. u kojem je pregledan niz ranijih zdravstvenih studija, utvrdilo je da vjetroturbine mogu izazvati nesanicu, glavobolje ili blagu mučninu ljudima u njihovoj neposrednoj blizini, ali ništa više od toga.

Trump: Bidenu podmeću radikalni socijalisti

 

 

Trump je u govoru također obećao kongresnicima svoje Republikanske stranke da će ponovo osvojiti većinu u Zastupničkom domu Kongresa. "Vi ste manjina. To neće dugo trajati... Preuzet ćemo Zastupnički dom natrag. Osjećam se potpuno samouvjereno."

Uhvatio se i bivšeg potpredsjednika u administraciji Baracka Obame, Joea Bidena, koji je posljednjih dana pod udarom optužbi dviju žena da ih je previše prisno dodirivao. "Htio sam ga nazvati. Rekao bih mu: 'Dobrodošao u svijet, Joe. Je l' se dobro provodiš, Joe? Je l' se dobro provodiš?'", zadirkivao je Trump Bidena očito aludirajući na optužbe na svoj račun - istini za volju, daleko teže - za seksualno zlostavljanje od strane najmanje 19 žena, u razdoblju od osamdesetih godina do 2013.

Biden je, naravno, i sam u više navrata kritizirao Trumpa pa mu je on ovim putem očito htio vratiti milo za drago. Trump je otišao još dalje i u jednom od bizarnijih trenutaka ovog općenito bizarnog govora ispričao kako se susreo s generalom kojeg je nazvao "Raisin Cain". "Dođite, generale, dajte mi poljubac. Osjećao sam se kao Joe Biden", rekao je Trump uz smijeh iz publike. 

Naime, ako se Trumpa pita, demokrati su, osim možda Bidena, "radikalni socijalisti" koji će upropastiti državu. A za Bidena su se "socijalisti prilično dobro pobrinuli", rekao je insinuirajući da su mu oni podmetnuli ove optužbe, kao što tvrdi da su ih podmetnuli i njemu.

 

Trump: Demokrati su prestravljeni od 29-godišnje konobarice

"Nemojte podcjenjivati moć socijalista da dobiju glas. Stvar je u tome što se dogodi za deset godina kad zemlja bude uništena. Ali njih nije briga za to. Kad oni kažu dat ćemo vam besplatno obrazovanje, dat ćemo vam besplatno zdravstvo, nećete morati otplatiti kredite za fakultet, dat ćemo vam sve besplatno... Sve je besplatno! To je vrlo privlačno ljudima. Neće biti tako lako kao što mislite. Ali za deset godina će biti lako kad zemlja ode kvragu. To je ono što se dogodi - zemlja ode kvragu. Pogledajte Venezuelu", rekao je Trump.

Američki predsjednik se dohvatio još jedne svoje kritičarke, 29-godišnje zastupnice Alexandrie Ocasio-Cortez, koju je nazvao "29-godišnjom konobaricom koja je sastavila Zeleni New Deal". "Zeleni New Deal. Prvi put kad sam čuo za to, rekao sam, 'to je najluđa stvar'. Imate senatore koji su profesionalci, koje vi poznajete, koji su tamo (u Senatu) dugo vrijeme... I oni stoje iza nje i tresu se. Prestravljeni su zbog nje", rekao je Trump.

Trump je grmio i protiv svoje omiljene teme - ilegalne imigracije i liberalnog imigracijskog sustava. "Moramo se riješiti lančane migracije, moramo se riješiti 'uhvati i pusti' i moramo učiniti nešto s azilom. I da budem iskren prema vama, moramo se riješiti sudaca", rekao je Trump još jednom pozivajući na ukidanje prava na sudski proces za ilegalne imigrante.

U jednom trenutku Trump je rekao i da neće navesti određeno ime jer će "netko ionako pustiti cijeli ovaj prokleti govor medijima", koje je još jednom nazvao "lažnim vijestima". Još jednom je ponovio i dokazano lažnu tvrdnju da će prema novom zakonu o pobačaju u New Yorku liječnici moći uz odobrenje majke "smaknuti bebu" koja nije rođena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.