Bivši premijer Malezije ide u zatvor na 12 godina zbog pronevjere milijardi dolara

Foto: EPA

BIVŠI malezijski premijer Najib Razak (69) otišao je u zatvor kako bi počeo služiti kaznu od 12 godina, nakon što je vrhovni sud odbio njegovu žalbu.

Optužbe na račun Razaka odnose se na korupcijski skandal koji uključuje državni fond 1Malaysia Development Berhad (1MDB) te pronevjeru milijardi dolara.

Razak je osuđen u srpnju 2020., a pušten je uz jamčevinu dok mu je trajao žalbeni proces. Sud je odbio njegov zahtjev za odgodom kazne, piše BBC. Nastavio je poricati bilo kakvu krivnju.

Kriv za korupciju

Prije dvije godine sud je Razaka proglasio krivim po sedam točaka optužnice. Tereti ga se jer je 9.4 milijuna dolara iz SRC Internationala, bivše podružnice 1MDB-a, prebačeno na njegove privatne račune. 

Osuđen je na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 46.8 milijuna dolara. Razakova obrana govorila je da je on naveden da vjeruje da su sredstva na njegovim računima stigla kao donacija od saudijske kraljevske obitelji, a ne da su pronevjerena iz državnog fonda.

Također su tvrdili da su ga financijski savjetnici prevarili, posebno odbjegli financijer Jho Low. On je optužen i u SAD-u i u Maleziji, no također negira krivnju.

Njegova supruga, Rosmah Mansor, suočava se s odvojenim optužbama za pranje novca i utaju poreza u vezi sa solarnim hibridnim projektom. Izjasnila se da nije kriva. Visoki sud joj treba 1. rujna izreći presudu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.