Bivši i sadašnji ministri vanjskih poslova Slovenije podijeljeni oko arbitraže

BIVŠI ministar vanjskih poslova Slovenije Dimitrij Rupel u petak navečer je za Slovensku televeziju kazao da je "arbitražni sporazum loš". "Oni koji ovu zemlju vole moraju glasati protiv arbitražnog sporazuma jer je on loš i vlada je na tom pitanju podijelila slovensku javnost. Zbog arbitražnog sporazuma prijeti nam opasnost da ostanemo bez dijela teritorija koji zakonito smatramo svojim, a osobito me brine da ćemo izgubiti dio našeg mora", kazao je Rupel.

S druge strane, sadašnji ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar smatra drugačije. On kaže da arbitražni sporazum na referendumu koji je iznudila oporba treba potvrditi i da je to slovenski nacionalni interes jer je zadaća buduće arbitraže da odredi crte slovenskog kontakta s otvorenim morem. "Najveći rizik bio bi odbaciti arbitražni sporazum jer bi na granici ostalo sadašnje stanje u kojemu održavanje statusa quo ide na ruku Hrvatskoj", smatra Žbogar.

Žbogar je kazao da je Hrvatska mijenjala činjenično stanje na granici u odnosu na ono koje je bilo na dan osamostaljenja dviju država 1991. godine, a arbitražom bi se to moralo promijeniti, dok Rupel s druge strane kaže da postoji velika opasnost da arbitražom Slovenija ostane bez akvatorija koji je kao slovenski 2005. godine odredila bivša vlada Janeza Janše zakonom o epikontinentalnom pojasu i morskoj ekonomskoj zoni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.