Birokracija nema milosti: Već su im uzeli rodiljnu naknadu za jedno dijete, a sad žele i za drugo!

VEĆ GOTOVO godinu dana Marijan Brkić bori se s vjetrenjačom zvanom hrvatska birokracija. Toliko, naime, traju njegovi pokušaji izbori za pravo na rodiljnu naknadu koja pripada njemu i njegovoj supruzi, odnosno njihovom djetetu.

Marijanov sin Antonije rodio se prije nepunih godinu dana, dva mjeseca prije termina, nedugo nakon što su se Marijan i njegova supruga vjenčali. Na dokumentaciji koju su predali HZZO-u kako bi ostvarili pravo na rodiljnu naknadu stoga je stajalo djevojačko prezime Marijanove supruge. No, vrlo brzo su kroz cijelu birokratsku proceduru morali proći ponovo, ovoga puta s Marijanovim prezimenom.

Kada se opet pojavio u HZZO-u, Marijana je dočekao hladan tuš. Rok od 120 dana za predaju papira koji su potrebni da se ostvari pravo na rodiljnu naknadu je prošao. "Nisam uopće znao da postoji rok za porođaj s komplikacijama. Pa dijete mi je bilo u bolnici, nisam mogao razmišljati o birokraciji", zgrožen je Marijan Brkić.

Uskratit će im naknadu i za drugo dijete?!

Marijan i njegova supruga uskoro će dobiti i drugo dijete. No, ni ovoga puta, čini se, neće moći ostvariti pravo na rodiljnu naknadu. Naime, HZZO im, između ostalog, traži i prosjek plaća između 1. siječnja i 1. lipnja ove godine. Međutim, Marijanova supruga u tom razdoblju nije radila jer je - bila na porodiljnom. Za koji nije primila zakonom zajamčenu naknadu.

Rješenje kojim im se odbija rodiljna naknada za prvo dijete također još nisu dobili. U HZZO-u takvo rješenje postoji i već je odavno napisano. Ali nitko ga ne želi potpisati, kaže nam Marijan. "Zašto nitko ne želi staviti potpis na taj papir? Očito nešto skrivaju", uvjeren je Marijan.

Toliko o socijalnoj osjetljivosti

Nikakve konkretne informacije o svom slučaju iz HZZO-a Marijan već mjesecima ne uspijeva dobiti. Razmišljao je i da zadovoljštinu potraži na sudu, ali nakon razgovora s odvjetnikom shvatio je da to nema smisla. Proces u ovakvim slučajevima pred hrvatskim pravosuđem razvlači se godinama.

Na kraju, objašnjava Marijan, nije mu ostalo ništa drugo nego da sa svojim slučajem izađe u javnost. Posebno ga, kako kaže, ljuti kad vidi kako se vladajući političari hvale svojom socijalnom osjetljivošću. Upravo rodiljne naknade su često tema o kojoj govori Jadranka Kosor. "Što se dogodilo s tim novcem, novcem koji pripada mojem djetetu? Jesu li ga možda donirali djeci kojoj je potrebniji? Ili je usisan u nekakvu crnu rupu", pita se Marijan Brkić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.