Benčić: Zastupnici imaju pravo na 6+6, a roditelji njegovatelji moraju na burzu

Foto: N1

SABORSKA zastupnica Sandra Benčić se u gostovanju na N1 televiziji osvrnula na status roditelja koji njeguju teško bolesnu djecu te na nove odluke Visokog upravnog suda oko statusa roditelja odgojitelja koje se čekaju. Benčić je osobito nezadovoljna činjenicom da roditelj teško bolesnog djeteta, za kojeg se brine 10 ili 20 godina kod kuće, nakon njegove smrti više nema pravo na nikakvu naknadu, već se odmah mora prijaviti na burzu rada,

“Upozoravali smo na tu dubinsku nepravdu u sustavu i tražili smo da se u novom Zakonu o socijalnoj skrbi prava roditelja njegovatelja izjednače s pravima ostalih kategorija i da im se osigura 6+6 da u slučaju smrti djeteta primaju puni iznos još šest mjeseci, a taj iznos nije za proračun za opterećenje", naglasila je.  

"Ne možemo u sustavu imati mogućnost da mi kao saborski zastupnici imamo 6+6 koji zaista nismo u teškom položaju na tržištu rada, a da roditelj djece s teškoćama koji se po 10, 15, 20 godina brine za njih kod kuće, u trenutku smrti tog djeteta, mora na burzu", nezadovoljna je Benčić.

"Naravno da im je potrebno vrijeme za žalovanje, pa da onda tek mogu početi tražiti posao. Ako ikome treba 6+6, to su sigurno kategorije ljudi koji su zbog teških okolnosti izbivali s tržišta rada”, dodaje Benčić.

"Grad Zagreb je ispunio sve zahtjeve Upravnog suda"

Tvrdi da su roditelji prisiljeni baviti se birokracijom nakon smrti vlastitog djeteta, iako se radi o najgorim trenutcima u njihovom životu. Podsjeća da nasuprot tome postoje zastupnici koji ništa ne rade, koji ne dolaze u sabor čak ni na glasanja, a primaju naknadu. 

Benčić je komentirala i odluku Visokog upravnog suda vezanu uz mjeru roditelj odgojitelj, koja se još uvijek čeka. “Visoki upravni sud je drugi put obustavio primjenu odluke dok ne donesu odluku o meritumu. U prvoj odluci o meritumu rekli su da se ne radi o stečenim pravima", tvrdi Benčić.

"Odluka kojom se onemogućuje lokalnu samoupravu da donese odluku o mjeri prethodne vlasti, koja predstavlja troška od pola milijarde kune godišnje za grad i onemogućuje investicije u infrastrukturu, po meni bi to bilo ozbiljno zadiranje u lokalnu upravu i utjecaj na proračun", istaknula je. 

"Od nas se tražila drugačija dinamika prekida te mjere. Nova odluka Grada uvodi tu dinamiku i kompenzacijske mjere. Grad je pokrio sve o čemu je govorio Upravni sud u prvoj odluci”, zaključila je Benčić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.