Belgijski premijer: Prije ulaska u EU morate riješiti granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom

NAKON susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u Zagrebu, belgijski premijer Yves Leterme kazao je da Hrvatska prije ulaska u EU još mora riješiti problem brodogradilišta, granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom te postići punu suradnju s Haškim sudom.

Belgija 1. srpnja preuzima predsjedanje Unijom, a njezin premijer tvrdi kako je njegova država "izrazito sklona" ulasku Hrvatske i cijelog zapadnog Balkana u Uniju. Najavio je kako tijekom belgijskog predsjedavanja postoji mogućnost hrvatskog završetka pregovora koji su u "konačnoj i kritičnoj fazi".

Problem granice sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom

Ključna pitanja za rješavanje su za njega granični prijepori sa Crnom Gorom, BiH i Srbijom, privatizacija brodogradilišta te Poglavlje pravosuđe i temeljna prava. "Uvjeren sam da kada se riješe ove tri stvari, poglavito suradnja s ICTY-jem, neće biti prepreka da Hrvatska postane članica EU-a što je prije moguće", kazao je Leterme.

Premijerka Jadranka Kosor je kazala da se nada da ćemo tijekom belgijskog predsjedavanja završiti pregovore. "Ulazimo u završnu fazu pregovaranja... nadamo se da ćemo početkom 2011. potpisati pristupni ugovor", kazala je Kosor i dodala da je s belgijskim premijerom najviše razgovarala o pravosuđu. Ponovila mu je da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.