BARIŠIĆ OBMANUO JAVNOST Sveučilište potvrdilo Indexu da odluka o plagijatu još nije donesena

Foto: Hina, Index

GLASNOGOVORNIK Sveučilišta Augsburg, Klaus Prem, u svojem priopćenju upućenom hrvatskim novinarima u povodu afere s potencijalnim plagijatom bivšeg ministra obrazovanja Pave Barišića, de facto je demantirao Barišićevu verziju priče koja je plasirana u Jutarnjem listu.

Prem u priopćenju ističe da konačna odluka o Barišićevom doktoratu nije donesena te da se na nju ne može računati prije sredine rujna.

Klaus Prem odmah na početku ističe da se njegovo priopćenje odnosi i na članak objavljen u Jutarnjem listu, u kojem je Barišić plasirao kratki, doslovno dvorečenični dopis predsjednice Sveučilišta Augsburg, prof.dr. Sabine Doering-Manteuffel o postupku koji se vodi protiv njega zbog optužbi u vezi njegova doktorata.

Ključna druga rečenica dopisa koji je Barišić dobio

Barišić je na osnovi prve rečenice razglasio kako je donesena odluka, te da je potvrđeno kako njegov doktorat ne sadrži autoplagijat, ali je posve izignorirana druga rečenica dopisa o tome kako će se na osnovu članka 8 iz službenih sveučilišnih pravila “u slučaju sumnje na znanstveno neprimjereno ponašanje” tek donijeti konačna odluka, o čemu će Barišić biti obaviješten.

Članak 8 jasno kaže da rektorat donosi odluku o tome hoće li se procedura obustaviti ili ima dovoljno dokaza za znanstveno neprimjereno ponašanje, između ostaloga, na temelju preporuka za to sazvane stručne komisije. Rektorat odlučuje i o posljedicama, ako se dokaže znanstveno neprimjereno ponašanje, a u članku 8 se naglašava i da će o takvoj odluci detaljno biti obaviješten i optuženi, kao i oni koji su ga prijavili.

Rektorat donosi konačnu odluku

Stoga Klaus Prem napominje da se na spomenuti članak pozvala i prof.dr. Doering-Manteufell, te naglašava kako je moguće da su potrebne “dodatne provjere”, kao i da je opcija da  se “znanstveno neprimjereno ponašanje - razmimoilazeći se s odlukom istražne komisije - može smatrati dovoljno utemeljeno ustanovljenim”.

Na kraju, glasnogovornik Sveučilišta Augsburg jasno upozorava da “vodstvo sveučilišta još nije donijelo konačnu odluku”, te dodaje kako će ta odluka biti pravovremeno dostavljena i hrvatskim medijima.

Ukratko, ono što je bivši ministar Barišić predstavio kao “rješenje iz Augsburga” to uopće nije, a nije donesena ni odluka o tome je li u svojem doktoratu povrijedio pravila koja vrijede na Sveučilištu Augsburg. Prilično je zabrinjavajuće što je Barišić jedan dvorečenični dopis medijski pokušao iskoristiti da prije konačne odluke mjerodavnih proglasi svoju navodnu poziciju žrtve u organiziranoj hajci, što je onda očito potaknulo i Sveučilište Augsburg da ga izrijekom demantira i hrvatskoj javnosti pojasni pravo činjenično stanje.

Vladi smo pak poslali službeni upit da se očituju oko novih informacija u vezi postupka koji se u Augsburgu i dalje vodi oko Barišićeva doktorata, s obzirom i na to da su jutros hitro reagirali na članak u Jutarnjem listu, te ćemo njihov odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.