Bajić istragu afere Wessels neće završiti ni ove godine: Cambi mora čekati nove dokaze

VIJEĆE Županijskog suda u Splitu odlučilo je da istraga za aferu Wessels ide dalje. Ne samo da će sudac Neven Cambi morati čekati do konca lipnja brodovlasnike Reinharda Wesselsa i Larsa Mossberga, nego Državno odvjetništvo traži i prikupljanje novih dokaza iz Lihtenštajna, Austrije i još nekoliko europskih zemalja. Po svemu sudeći, istragu afere Wessels Mladen Bajić neće završiti ni ove godine!

Mossberg u poslu, Wessels bolestan u Indiji

Sudac Cambi nije htio čekati brodovlasnike, koji su se u studenome prošle godine ispričali zbog nedolaska. Mossberg, vlasnik Marinvesta, koji je kupio jedan od četiri Wesselsova tankera rađena u Brodosplitu, bio je spriječen poslovnim obvezama, dok je Wessels bolestan zaglavio u Indiji.

Cambi je istragu, koja se vuče još od početka 2007. godine, kanio okončati jer mu se činilo da njihovi iskazi neće ništa novo otkriti, no vijeće je bilo drukčijeg mišljenja. 

Sanader izbacio Sinišu Poljaka, ostavio Marija Lovrinčevića

Afera je buknula nakon što su Austrijanci zatražili da se ispita sumnjivi trag novca, koji je krenuo iz Brodosplita preko Cipra do Graza. Ivo Sanader brzinski je iz Nadzornog odbora izbacio Sinišu Poljaka. Zašto, nikada se nije doznalo. Bajić je spasio cijeli Nadzorni odbor, uključujući i ministra Branka Vukelića, ali i smijenjenog državnog tajnika za more Branka Bačića te odnedavno pritvorenog člana Uprave HAC-a Marija Lovrinčevića.

Bajić je dokinuo vertikalu odgovornosti i u istragu 4,7 milijuna eura krenuo protiv šefova Uprave Brodosplita Gorana Vukasovića i Ante Luetića. Osumnjičio je brokera Dragu Mačeka, koji je raspolagao sredstvima na računu Volksbanke u Grazu, na koji je sjeo novac iz Splita.

Bajić kupuje vrijeme

Bajić nije uspio pronaći trag novca do Vukasovića i Luetića, već samo do petorice koja su sastavljala elaborat za školovanje kadeta. Među njima je i šef Brodotrogira Mateo Tramontana. Taj "training ship" koncept otkriven je tek kad se povela istraga, navodno jer se radilo o poslovnoj tajni. Primijenjen je tek na dva posljednja broda u seriji. Na prva dva nije. Navodno jer je izbila afera, no izglednije zato što u doba kad je novac letio put Cipra i Austrije - uopće nije ni postojao.

Kako bilo, Bajićeva istraga nije dovela do krupnih riba, što je bila prvotna namjena. Sada se klima potpuno promijenila pa Bajić očigledno kupuje vrijeme kako bi nadoknadio dosadašnje otaljavanje posla u ovom predmetu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.