Azilant iz Porina osumnjičen da je organizirao krijumčarenje migranata

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

ZBOG krijumčarenja više skupina migranata iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju policija je uhitila 30-godišnjeg Afganistanca koji je kao tražitelj azila bio smješten u zagrebačkom prihvatilištu Porin i 32-godišnjeg Pakistanca s privremenim boravkom u Hrvatskoj, a USKOK je protiv njih pokrenuo istragu.

Riječ je o široj akciji koju su hrvatska policija i USKOK provodili s Državnom agencijom za istrage i zaštitu MUP-a BiH, gdje je istovremeno uhićeno pet osoba.

MUP je izvijestio da je akcija uslijedila na inicijativu zagrebačke policije, koja je utvrdila postojanje međunarodnog kriminalnog udruženja prebacivanja ilegalnih migranata iz BiH u Hrvatsku i dalje u Sloveniju, odnosno u zemlje zapadne Europe.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su članovi krijumčarske skupine od 4. listopada prošle do 5. ožujka ove godine u BiH pronalazili uglavnom Afganistance koji su pristajali platiti za ilegalno prebacivanje u neku od zemalja članica EU.

Određen im istražni zatvor

Potom su organizirali njihovo ilegalno prevoženje do područja Bihaća, odakle su ih prebacivali u Hrvatsku. S područja Ličko-senjske, Karlovačke ili Zagrebačke županije vozači su ih, uglavnom automobilima, prevozili do slovenske granice, odakle bi ilegalno prelazili u Sloveniju.

U policiji ističu da je skupina tako u utvrđenih devet slučajeva prokrijumčarila 51 ilegalnog migranta, za što su primili najmanje 51.000 eura.

USKOK-u su kazneno prijavili dvojicu krijumčara, koji su predani pritvorskom nadzorniku, dok je MUP BiH nadležnom tužiteljstvu kazneno prijavio osumnjičene s njihovog područja.

Od suca istrage USKOK je zatražio određivanje istražnog zatvora za dvojicu okrivljenika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.