Avanture Dubravke Šuice: Moj brod su napali gusari, branili smo se vodenim topovima

NAKON rasprave o operaciji Atalanta, većina zastupnika je danas u Saboru nakon rasprave prihvatila sudjelovanje naših oružanih snaga u borbi protiv somalskih pirata.

Tom prilikom HDZ-ova Dubravka Šuica podijelila je s kolegama i svoju "gusarsku" priči: "Moje osobno iskustvo s gusarima nije iz Somalije, nego s drugih obala. Bilo je to 80-ih godina na obali Indonezije kada sam se slučajno našla na jednom trgovačkom brodu kojemu su prijetili gusari. Tada nije bilo nikakve obrane, nikakvog oružja, niti je bio uspostavljen ikakav sustav. Pomorci na brodu poslužili su se vodenim topovima i bodljikavom žicom kojom su se pokušali spasiti od gusara koji su preko krme htjeli doći na brod", prepričala je Šuica svoju avanturu kolegama u Saboru.

Kajin: U pitanju je zavjera

Prema odluci Sabora, Hrvatska bi na obale Somalije trebala poslati do pet svojih časnika. No, prijedlog je naišao i na žestoke kritike. Tako je HDSSB-ov Boro Grubišić ustvrdio kako je operacija Atalanta "u najmanju ruku sumnjiva" te da Hrvatska ne mora bespogovorno slati ljude u svaku misiju.

Njegovo mišljenje dijeli i IDS-ov Damir Kajin koji je ustvrdio da "želimo pokoriti Afganistan, a ne možemo stati na kraj gusarima koji u nekim uvalama znaju držati i po 30 brodova". Iako je podržao prijedlog, Kajin je zaključio kako se netko igra cijenama nafte ili naknadama osiguravajućih društava, puštajući pirate da čine što hoće.

SDP-ovac Marin Jurjević drži, pak, da nije pametno iz Sabora slati poruke da se radi o sumnjivoj misiji, a njegov kolega Ante Kotromanović i HDZ-ov Krešimir Ćosić smatraju da je riječ o sjajnoj prilici hrvatskim časnicima za iskustvo na ratnom brodu koji je bitno različit od naših.

SDP: Postupci javne nabave sinonim su za korupciju i pljačku

Zastupnici su danas također raspravljali o konačnom prijedlogu zakona o državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, a većina ih je u raspravi podsjetila kako upravo u segmentu javne nabave ima najviše nepravilnosti i sumnjivih radnji.

Oporbeni su zastupnici tvrdili kako u postupcima javne nabave ima previše slučajeva korupcije, da je ona posljednjih godina postala sinonim za pljačku i mutne poslove, te da na tom polju država svake godine gubi u prosjeku 12 i pol milijardi kuna.

Zastupnici vladajuće koalicije takve tvrdnje osporavaju, optužujući oporbu da neodgovornim izjavama šire paniku.
 
SDP-ovac Josip Leko konstatirao je kako nisu zakoni krivi za stanje u području javne nabave, nego mnogo više krivice snosi činjenica da je u zadnjih šest godina bilo važnije biti blizak nekome iz vlasti, a Vesna Pusić (HNS) je upozorila da komisija može reagirati samo ako netko od sudionika postupka javne nabave podnese žalbu, što, kazala je, nije dovoljno jak mehanizam kontrole.

Prema prijedlogu novog zakona, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave bit će mjerodavna za rješavanje žalbi u postupcima javne nabave, davanje koncesija i odabir privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva (JPP).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.