Autobusni prijevoznici prijete obustavom prijevoza

Slika je ilustrativnog karaktera, nema veze s događajima iz teksta. Ilustracija: Pixsell/Borna Filic

UDRUGA hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika obratila se danas vladi pismom u kojem najavljuju obustavu prijevoza početkom školske godine i traže hitan sastanak u vladi, najkasnije do 7. kolovoza. Upozoravaju da se već godinama suočavaju s nerentabilnošću linija, usred negativnih demografskih tijekova i rasta troškova.

"Godinama nam se obećavaju ugovori o javnim uslugama sukladno uredbi EU 1370/2007, te smo strpljivo, čekajući implementaciju iste, svjesno stvarali gubitke održavajući socijalni mir. Nažalost, ispada da su svi privatni prijevoznici koji su godinama održavali lokalne linije diskriminirani i da s njima nisu sklopljeni ugovori o javnim uslugama u odnosu na npr. HŽ putnički prijevoz ili druge gradske prijevoznike", ističe se u pismu koje potpisuje predsjednik UHAJLP-a Hrvoje Meštrović.

Prijevoznici kažu da su diskriminirani i dovedeni u nepovoljan ekonomski položaj u odnosu na sve odgovarajuće prijevoznike koji djeluju na području Europske unije. S obzirom na to da su sve članice EU-a već davno primijenile spomenutu uredbu, poput Slovenije koja je to učinila prije 14 godina, autobusni prijevoznici se pitaju zašto ih država ne želi zaštiti i osigurati im iste uvjete kao i drugima, a time i ekonomsku održivost.

Traže sklapanje ugovora o javnim uslugama prema zakonu

Od stupanja na snagu nadležnog zakona 12. 5. 2018. nije donesen pravilnik temeljem kojega bi se definirao sustav Ugovora o javnim uslugama. Zakonska obveza je da se Ugovori o javnim uslugama sklope do 30. 11. ove godine. U svom pismu upućenom vladi, premijeru Plenkoviću i nadležnim ministrima Olegu Butkoviću, Blaženki Divjak, Zdravku Mariću i Darku Horvatu naglašavaju da im je "u potpunosti neprihvatljivo produljenje roka početka Ugovora u javnim uslugama jer bi isto značilo propast naših poduzeća".

Pritom obavještavaju premijera Plenkovića da će sindikati u njihovim tvrtkama započeti sa štrajkovima početkom školske godine. "S obzirom da dijelimo sudbinu naših radnika, kao što i oni dijele sudbinu svojih tvrtki, u potpunosti ćemo podržati njihove zahtjeve, a istovremeno se boriti za održivost naših poduzeća kao odgovorni gospodarstvenici", poručili su.

Autobusni prijevoznici imaju samo jedan zahtjev: sklapanje Ugovora o javnim uslugama prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu do 30. 11. 2019., čime će doći u ravnopravni položaj s ostalim prijevoznicima Europske unije.

Plaće između 3500 i 5500 kuna neto

UHAJLP obuhvaća 29 tvrtki koje zapošljavaju preko 4000 radnika, koriste preko 2000 autobusa i održavaju preko 80% županijskih linija od Vukovara do Dubrovnika.

Uništavanje tržišta dovelo je do niskih plaća i primanja koja se kreću između 3500 i 5500 kuna neto, a kako se radi o teškim i odgovornim poslovima zanimanje za ta radna mjesta ne postoji, stoji u pismu Udruge sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske te Sindikata prometa i veza Hrvatske. Iz sindikata napominju da mnoge tvrtke, prije svega okupljene oko platforme Flix bus, ne plaćaju doprinose, poreze i beneficirani radni staž te tako rade nelojalnu konkurenciju, a Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo prometa su na to do danas bez odgovora i reakcije.

Država je, ističu sindikati, zaštitila Jadroliniju i HŽ Putnički prijevoz dugogodišnjom koncesijom i subvencijama, a javno linijske autobusne prijevoznike ostavila "na milost i nemilost surovoj hrvatskoj stvarnosti, čekajući valjda da i ovo malo zaposlenika, prije svega vozača autobusa, odseli u inozemstvo pa da se tvrtke pogase".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.