Amerikanci u strahu od uragana Irena: Ima potencijal biti jedan od većih u povijesti

URAGAN nazvan Irene poharao je Karibe te se nastavlja kretati prema SAD-u, a projicira se da će "obgrliti" čitavu istočnu obalu. Riječ je o prvom uraganu atlantske sezone, a dosad je narastao do oluje treće kategorije s vjetrovima koji dosežu brzine od 190 kilometara na sat, ali se očekuje kako će uragan u narednim danima postati i jači.

Uragan je već izazvao goleme štete  diljem Kariba, prouzročivši poplave, nestanak struje i velika oštećenja infrastrukture i kuća. Najteže su pogođeni Bahami. Uragan Irene nastavlja se kretati prema istočnoj obali SAD-a, a stanovništvo nekih otoka kod North Caroline već su evakuirani. Ostalima duž obale sugerirano je da se opskrbe namirnicama i zaštite svoje domove ukoliko mogu.

Dva scenarija: loše i gore

Nacionalni centar za uragane (NHC) sa sjedištem u Miamiju upozorio je da će nadolazeća oluja uzrokovati povećanje razine mora u rasponu od 2,1 do 3,4 metra. Kazali su i kako očekuju da Irene danas postane oluja četvrte kategorije, što podrazumijeva vjetrove s brzinom većom od 200 kilometara na sat. Suspendirane su prometne linije na južnom dijelu obale.

Meteorolog CBS-a David Bernard kazao je kako je vrijeme da se Irene počne uspoređivati s najvećim uraganima koji su poharali istočnu obalu, poput uragana Carol iz 1954. godine ili uragana Bob iz 1991. godine. Prema postojećim projekcijama, Bernard govori kako postoje dva scenarija: loše i gore. Loše je ukoliko zadrži kategoriju tri na putu prema sjeveru i kao takav pohara područje New Englanda. Gore je ako dođe sve do New Yorka i ako hladne vode ne budu imale "smirujući" utjecaj na snagu uragana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.