Amerikanci se ražalostili zbog haićanskog siromaštva i donirali 1,3 milijardi dolara

IAKO je financijska kriza snažno pogodila SAD, Amerikanci su u prva četiri mjeseca za pomoć u potresu razrušenom Haitiju skupili više od milijarde dolara.

Centar za filantropiju na Sveučilištu Indiana izračunao je kako su donatori u SAD-u preko 96 privatnih humanitarnih organizacija i fondova za Haićane skupili oko 1,3 milijarde dolara. To je otprilike isti iznos koji je bio skupljen nakon tsunamija u Aziji, piše CNN.

Za dva mjeseca više nitko neće davati novac

Direktor Centra Patrick Rooney kaže kako je to ipak mnogo manji iznos od onog koji je je skupljen nakon uragana Katrina. Tada su Amerikanci izdvojili 5,3 milijarde dolara. Tvrdi kako je blizina Haitija i ekstremno siromaštvo njegova stanovništva nagnalo Amerikance na davanje pomoći. "Iznenađujuće je da je odaziv bio tako velik", kazao je Rooney te dodao kako je prosječan iznos koji je darovan bio 50 dolara.

Američki Crveni križ skupio je trećinu iznosa ili 444 milijuna dolara. Tisuće humanitarnih organizacija je trenutno u Haitiju i pomaže stanovništvu tijekom u kampovima tijekom kišne sezone. Rooney očekuje kako će novčana potpora Amerikanaca u narednim mjesecima naglo pasti, jer je iskustvo pokazalo da nakon šest mjeseci više gotovo nitko ne daje novac za žrtve katastrofa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.