Amerikanci zaprijetili akcijom u Siriji zbog Gute, Rusi kažu da će uzvratiti napad

Screenshot: Channel 4

NAKON što je američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley jučer zaprijetila vojnom akcijom u Siriji kako bi spriječila daljnje krvoproliće u Istočnoj Guti, zapovjednik Glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov, zaprijetio je danas da će Rusija odgovoriti protunapadom.
 
Haley je na jučerašnjem sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda uputila dosad najoštriju poruku oko kršenja jednomjesečnog primirja u Siriji koje je prije dva tjedna jednoglasno izglasalo Vijeće - što znači da ga je podržala i Rusija, saveznica sirijskog režima Bašara al-Asada. 
 
Haley: SAD spreman na vojnu akciju zbog propalog primirja u Guti
 
Američka veleposlanica, inače poznata po dosta oštrijoj retorici prema Rusiji od one koju ima predsjednik Donald Trump, optužila je Rusiju za zavlačenje s primirjem i dala do znanja da je SAD spreman poduzeti vojnu akciju ako UN ne bude sposoban implementirati rezoluciju o primirju, javljaju američki mediji. ''Kada međunarodna zajednica kontinuirano ne djeluje, postoje vremena kada su države primorane poduzeti vlastitu akciju'', rekla je Haley, sugerirajući da je ovo takav slučaj.
 
''Upozoravamo bilo koju naciju odlučnu nametnuti svoju volju kroz kemijske napade i nehumanu patnju, ali posebno odmetnuti sirijski režim, da SAD ostaje spreman djelovati ako moramo. Ovo nije put koji preferiramo. Ali to je put za koji smo demonstrirali da ćemo njime krenuti, i spremni smo krenuti njime opet'', dodala je, aludirajući na prošlogodišnji raketni napad na sirijsku zračnu bazu iz koje je, prema obavještajnim saznanjima SAD-a, izvršen napad sarinom na mjesto Han Šejhun u sirijskoj pokrajini Idlib, u kojem je ubijeno više od 80 ljudi.
 
General Gerasimov: Uzvratit ćemo ako SAD napadne Damask
 
A ruski general Gerasimov danas je uzvratio vlastitim optužbama i prijetnjom vojnim sukobom sa SAD-om. Rusija ima 'pouzdane informacije'' da antirežimski pobunjenici u Guti pripremaju lažirani kemijski napad na civile za koji bi optužili sirijsku vojsku, koji bi SAD onda iskoristio kako bi izvršio raketni napad na Damask, rekao je ruski vojni zapovjednik. 
 
''U nekoliko četvrti u Istočnoj Guti okupljene su žene, starci i djeca, dovedeni iz drugih regija, koji bi predstavljali žrtve kemijskog incidenta'', rekao je Gerasimov, prenose ruski mediji. Rusija će odgovoriti na američke udare na Siriju protunapadom na projektile i platforme s kojih budu lansirani, u slučaju da životi ruskih vojnika budu ugroženi, upozorio je. 
 
Američki State Department odgovorio je na ovu prijeteću izjavu ruskog zapovjednika priopćenjem u kojem poručuje Rusiji da ''prestane odvlačiti pažnju'' i ''pomagati brutalnost Asadovog režima'', prenosi CNBC. 
 
Umjesto primirja, jedan humanitarni konvoj ušao i nekoliko obitelji izišlo iz Gute
 
Unatoč rezoluciji VS-a o primirju izglasanoj krajem prošlog mjeseca, sirijske snage ne samo što su nastavile silovite zračne i topničke napade na opkoljenu pobunjeničku enklavu u okolici Damaska, koji najvećim dijelom pogađaju civile, nego su netom nakon njenog izglasavanja započele kopnenu ofenzivu u kojoj su u međuvremenu zauzele više od polovicu pobunjeničkog teritorija i rascijepile ga na tri džepa. 
 
Prema izvještajima s terena, u zračnim napadima sudjeluju i ruske zračne snage. Umjesto primirja, Rusija je otvorila takozvane humanitarne koridore na nekoliko sati dnevno, iako bombardiranje nije prekinuto ni za to vrijeme. 
 
Jedini polovični pomak prema implementaciji rezolucije VS-a bio je nedavni ulazak humanitarnog konvoja UN-a i Međunarodnog crvenog križa, iz kojeg je sirijski režim prethodno izbacio većinu medicinske opreme i materijala, te današnja evakuacija prvih obitelji iz opkoljene Gute
 
Dosad je od početka ofenzive prošlog mjeseca ubijeno više od tisuću civila, prema izvještajima promatrača, međunarodnih medicinskih organizacija i UN-ovog humanitarnog ureda, a još toliko ranjenika i bolesnika čeka evakuaciju kako bi dobili medicinsku skrb koja im u teško razorenoj Guti nije dostupna. Improvizirane bolnice i klinike koje nisu potpuno uništene preplavljene su i bez osnovnih sredstava za liječenje.
 
 
 
  
''Ako ne možemo djelovati kad djeca umiru, nemamo što raditi ovdje'', poručila je Haley VS-u: ''Ako ne možemo spasiti obitelji koje nisu vidjele sunce tjednima jer se skrivaju ispod zemlje kako bi pobjegle barel-bombama, onda je Vijeće sigurnosti zaista impotentno kao što njegovi najgori kritičari tvrde.'' Dodala je da je SAD pripremio novu rezoluciju o primirju koja ''neće ostaviti prostora za izbjegavanje'' jer je ''jednostavna, izravna i obvezujuća'', ali nije precizirala kada je misli dati na glasanje.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.