Akademik Ganić: Srbija pomoću difuznih potjernica terorizira građane BiH

"OVO je specijalna metoda rata, koju Srbija koristi u miru. BiH priznaje sve sudove, i međunarodne i Haški tribunal. Zar i sama činjenica da su sudovi u Londonu i Beču utvrdili da se radi o falsifikatima Beograda ne govori dovoljno međunarodnoj zajednici da zaustavi Beograd? Točno je da smo Divjak i ja oslobođeni, ali svi ostali koji su na srpskoj listi i dalje mogu biti uhićivani po svijetu", upozorio je akademik i ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić u izjavi za Dnevni avaz, komentirajući difuzne potjernice koje koristi Srbija.

Za Srbiju je svatko tko je branio BiH zločinac

Podsjetio je kako je nedavno oslobođeni general Jovan Divjak uhićen po osnovi te difuzne potjernice. "Na njoj je nas 19 optuženih za 2. i 3. svibanj 1992. godine. Interpol je odbio te potjernice objaviti kao crvene. Međutim, Beograd koristi difuzne za koje ne treba suglasnost Interpola. Naša država, bar ono što imamo od države, odnosno Predsjedništvo BiH, Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti trebaju sjesti s komesarom Europske unije za sigurnost i predstavnicima Interpola te im jednostavno obrazložiti da je za Srbiju svatko tko je branio BiH zločinac", nastavio je Ganić.

Zašto BiH ne uzvrati i izda potjernicu za Dobricom Ćosićem?


"Te potjernice služe za destabilizaciju države BiH i namijenjene su teroriziranju naših građana. Cilj je da građani BiH potpuno izgube povjerenje u svoju državu i njenu mogućnost da ih zaštiti, a o tome treba obavijestiti EU.

Ganić podsjeća i da su neki bosanskohercegovački građani predlagali reciprocitet, odnosno da i BiH uzvrati istom mjerom Srbiji i tako, naprimjer, raspiše potjernicu za Dobricom Ćosićem.

"Od toga se odustalo, ali ja mislim da svakodnevno našu vladu treba pitati zašto ništa ne čini, te hoće li i kada će nešto učiniti da država BiH zaštiti svoje građane", zaključio je Ganić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.