Željezničari štrajkaši predali svoje zahtjeve Vladi: "Treba li još mrtvih putnika?"

Foto: Dragan Matić/Cropix

STOTINJAK članova Sindikata željezničara u prosvjednoj povorci prošlo je središtem Zagreba do Markova trga pred Banske dvore gdje su Vladi predali svoje zahtjeve. Zatražili su socijalni dijalog i hitno rješenje za HŽ Cargo, kakvo god bilo, odnosno strateški partner ili privatizacija. Predsjednik Sindikata željezničara Zoran Maršić rekao je da nije pronađeno rješenje s resornim ministrom, ali i da je upitna plaća za ovaj mjesec.

Vladi su uputili javno pitanje 'treba li još mrtvih putnika' i traže hitan završetak restrukturiranja HŽ Carga i HŽ Putničkog prijevoza. Čelnik sindikata Zoran Maršić upozorava, osim sigurnosti putnika upitna je i budućnost 2800 zaposlenih i njihovih obitelji.

"Naš je stav da ne treba čekati najgore. Mi da smo imali namjeru prekinuti odnose i mogućnost komunikacije, onda ne bi ovo bio prosvjed ni štrajk upozorenja. Vjerujte, ovo je jedini način na koji smo uspjeli natjerati ministra da barem, ako ništa drugo, organizira ovaj sastanak. Nismo uspjeli hoće li nas netko primiti na Markovom trgu. U najmanju ruku predat ćemo svoje zahtjeve i nakon ovoga dogovoriti daljnje aktivnosti", rekao je Maršić.

Vrhovni sud: HŽ Infrastruktura nema obvezu isplatiti razliku u plaći od šest posto

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske Uprava HŽ Infrastrukture d.o.o nema obvezu isplatiti razliku u plaći od šest posto, koja bi, prema procjenama, za sve radnike HŽ Infrastrukture d.o.o. iznosila između 150 i 170 milijuna kuna...

Sindikat infrastrukture Hrvatskih željeznica pokrenuo je u lipnju 2009. sudski postupak radi utvrđenja ništetnosti III. aneksa Kolektivnom ugovoru djelatnosti HŽ Infrastrukture d.o.o. sklopljenog 11. veljače 2009., kojim su se poslodavac i sindikati sporazumjeli da nema povećanja cijene sata rada za šest posto, a koje je utvrđeno odredbom čl. 223. Kolektivnog ugovora djelatnosti HŽ Infrastrukture koji je sklopljen 25. srpnja 2007. godine.


Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je zahtjev sindikata, a Županijski sud u Zagrebu je u srpnju 2011. preinačio presudu na način da je utvrdio da je sporni aneks ništetan.

U povodu revizije izjavljene protiv presude Županijskog suda u Zagrebu, Vrhovni sud Republike Hrvatske je preinačio presudu Županijskog suda u Zagrebu, odbivši žalbu tužitelja Sindikata infrastrukture Hrvatskih željeznica kao neosnovanu i potvrdivši presudu Općinskoga građanskog suda u Zagrebu.

"Prema pravnome shvaćanju Vrhovnog suda RH, ne postoji obveza sastavljanja novih pregovaračkih odbora za postupak sklapanja Aneksa Kolektivnom ugovoru jer je u sklapanju tog aneksa sudjelovao Pregovarački odbor sindikata koji je bio sastavljen za sklapanje osnovnoga kolektivnog ugovora.

Time je III. aneks Kolektivnom ugovoru djelatnosti HŽ Infrastrukture od 11. veljače 2009. zakonit i ima pravne učinke, što znači da je poslodavac za 2009., 2010. i 2011. godinu obračunao i isplatio plaće svim radnicima HŽ Infrastrukture d.o.o. u skladu s odredbama važećeg KU-a i nema obvezu isplatiti razlike u plaći od šest posto za tri navedene godine. U skladu s time neosnovane su sve tužbe i postupci koje su radnici pokrenuli protiv Uprave HŽ Infrastrukture radi isplate razlike u plaći od šest posto za navedeno razdoblje i Uprava HŽ Infrastrukture nema obvezu isplatiti tu razliku", priopćili su iz HŽ Infrastrukture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.