Ulaskom u EU ukida se nulta carina na izvoz u zemlje CEFTA-e: Hrvatska prebacuje dio proizvodnje u BiH

Ilustracija: Arhiva

HRVATSKA 1. srpnja ulazi u Europsku uniju i napušta CEFTA-u - Srednjoeuropski ugovor o slobodnoj trgovini.

Time će, kako izvještava Al Jazeera Balkans, biti pogođene hrvatske prehrambeno-poljoprivredne kompanije, koje bez ili s nižim carinama posluju s članicama te trgovinske organizacije.

Rezultati pregovora koji se vode o zadržavanju povoljnijeg tretmana još nisu poznati. Međutim, neke hrvatske kompanije nisu ih htjele čekati.

Poskupljenje proizvoda do 50 posto!

Gavrilovićeve paštete tako će se osim u Hrvatskoj od 1. srpnja proizvoditi i u Bosni i Hercegovini. U Čitluku se otvara Gavrilovićev pogon odakle će se plasirati njihovi proizvodi za zemlje CEFTA-e, prvenstveno BiH.

Razlog je jednostavan - izlaskom Hrvatske iz te trgovinske organizacije ukida se nulta carina na izvoz u BiH, stoga bi ovi proizvodi tamo mogli poskupjeti i do 50 posto. Kompanija bi, procijenili su, godišnje gubila sedam do deset milijuna eura.

"Smatramo da nijedan brend ne može trpjeti toliko povećanje cijene, mi bismo praktički izgubili naše tradicionalno tržište kao što je BiH, praktički u cijelosti", kaže Goran Grbac, direktor prodaje Gavrilovića. To bi se moglo dogoditi i drugim hrvatskim kompanijama.

Hrvatske prehrambene tvrtke najviše izvoze u zemlje CEFTA-e

"Već dugo hrvatske kompanije upozoravaju na ovaj problem. Iako ulaskom Hrvatske u EU dobivaju pristup tržištu od 500 milijuna ljudi, hrvatske prehrambene tvrtke najviše izvoze u zemlje CEFTA-e", javlja iz Petrinje reporterka Al Jazeere Ivana Brkić.

Lani je Hrvatska u zemlje CEFTA-e izvezla robe u vrijednosti oko 540 milijuna eura, najviše u Bosnu i Hercegovinu - 350 milijuna, zatim u Srbiju - 94 i Makedoniju - 40 milijuna eura. U Hrvatskoj gospodarskoj komori procjenjuju da bi gubitak kompanija mogao biti oko 80 milijuna eura. I analize Ekonomskog instituta pokazuju da bi hrvatski bruto društveni proizvod mogao pasti za 0,4 posto.

"Kada se generalno pogleda, može se reći da su najugroženije cigarete, mesni proizvodi, mliječni proizvodi i konditorska industrija", navodi Ružica Gelo, iz Centra za EU HGK-a.

Kraš, neslužbeno je potvrđeno, pregovara s kompanijom-kćeri u Prijedoru o prebacivanju izvoznog asortimana za zemlje CEFTA-e.

Ni rovinjska Adris grupa još nije službeno objavila svoje poteze, no izračunali su da bi im nove carinske stope izvozni trošak godišnje povećale za 10 milijuna eura.

Kompanije u potrazi za novim tržištima, a radnici u potrazi za - poslom?

U hrvatskom uredu za trgovinsku politiku napominju da pregovore sa zemljama CEFTA-e ne vodi Hrvatska, već Europska komisija. Usprkos carinskim izmjenama, vjeruju u daljnji izvoz u regiju, ali i u mogućnost ulaganja na nova tržišta.

Koje će hrvatske kompanije postupiti poput Gavrilovića - zasad nije poznato, kao ni hoće li se zbog preseljenja pogona u zemlje regije dio radnika u Hrvatskoj preseliti na Zavod za zapošljavanje.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.