U utorak ekshumacija tijela Jasera Arafata: Znanstvenici će uzeti uzorke i otkriti je li bio otrovan

U UTORAK će biti izvršena ekshumacija tijela pokojnog palestinskog čelnika Jasera Arafata, objavili su tamošnje vlasti.

Dužnosnici planiraju iskopavanje njegovih posmrtnih ostataka kako bi se znanstvenicima iz Francuske, Švicarske i Rusije omogućilo da dokažu je li 2004. u Parizu umro od posljedica trovanja. Radovi na višeslojnom mauzoleju su već počeli. Znanstvenici će uzeti potrebne uzorke, a Arafatovo tijelo će biti natrag pokopano istoga dana uz vojne počasti, javlja BBC:

Podsjećamo, francusko tužiteljstvo je u kolovozu službeno otvorilo istragu o potencijalnom Arafatovom ubojstvu nakon što je njegova obitelj iznijela tezu da Arafat 2004. godine nije umro prirodnom smrću, već je otrovan. Službeni uzrok Arafatove smrti je moždani udar.

U srpnju je Arafatova udovica rekla kako je nezavisna istraga Al Jazeere pokazala da su na njegovim osobnim stvarima iz bolnice pronađeni tragovi radioaktivnog polonija 210. Sura Arafat nakon toga je i službeno u Francuskoj podnijela zahtjev da se ispitaju uzroci smrti i otkrije krivac ako se indicije o ubojstvu pokažu točnima.

Ona je ujedno zatražila i ekshumaciju Arafatovog tijela kako bi se učinile dodatne pretrage, a palestinske vlasti su odobrile iskapanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.