U Srbiji bijes zbog "sramotne presude", Priština slavi: Suze radosnice i vatromet za "heroja" Haradinaja

Screenshot: kurir.rs, telegraf.rs, B92.rs

U SRPSKIM su se medijima proteklih dana mogla pročitati brojna nagađanja o mogućoj oslobađajućoj presudi bivšem kosovskom premijeru Ramushu Haradinaju. Nakon oslobađajućih presuda Gotovini i Markaču, Srbija se pripremala za još jedan "šamar" iz Haaga. Njihova predviđanja su se ostvarila.

Većina srpskih portala pratila je izricanje presude uživo, a nakon objave oslobađajuće presude medije su "preplavili" naslovi u kojima se uglavnom spominju riječi "sramota" i "skandal".



Telegraf piše kako je ovo "nova sramota u Haagu", Kurir presudu naziva "skandaloznom", dodajući kako se haški sud još jednom "obrukao", a B92 javlja kako je Srbija dobila još jedan "šamar".



U Prištini suze radosnice i vatromet

Na Kosovu se priprema svečani doček. U Prištini je počeo veliki vatromet. Pred velikim ekranom na Trgu Majke Tereze u središtu grada nekoliko stotina građana, među kojima najviši dužnosnici Alijanse za budućnost Kosova, pratilo je prijenos iz Haaga.

Na nekoliko mjesta u Prištini već danima stoje panoi na kojima se građani pozivaju da sudjeluju u dočeku Haradinaja, a Radio-televizija Kosovo već tri dana emitira spotove istog sadržaja.

Kosovski portali odmah su objavili vijest pod naslovom "Nevini", a na ulicama i trgovima gdje je organizirano praćenje izricanje presude - slavlje i veliki vatromet. Građani nose majice sa Haradinajevim likom i natpisima "lider koji drži reč" i "čistog obraza".Čuli su se i pucnjevi iz vatrenog oružja.


Vukčević: Nema satisfakcije za žrtve

Tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže za Blic da je presuda Ramushu Haradinaju nepravedna i nije satisfakcija za žrtve.

"Problem sa svjedocima je onemogućio da se izvedu svi dokazi. Na to je ukazalo i prvostupanjsko vijeće Haškog tribunala. Moramo biti hladne glave, jer jedino regionalnom i međunarodnom suradnjom možemo doći do kakve takve satisfakcije za žrtve", kaže tužitelj Vukčević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.