U Jemenu potpisan mirovni sporazum: Imenovanje novog premijera kroz tri dana

Foto: FAH

UZ posredovanje UN-a u nedjelju je u Jemenu postignut mirovni sporazum između predsjednika države i predstavnika političkih frakcija, među kojima su i Houti pobunjenici iz šijitskog plemena Zaida, javlja AFP.

Cijeli je dan u glavnom gradu Sani bio obilježen kaosom zbog izvješća o napredovanju šijitskih pobunjenika koji se unazad deset godina bore protiv većinski sunitske vlade i traže veće područje i autonomiju na sjeveru zemlje.

Imenovanje novog predsjednika vlade u roku od tri dana

"Mirovni sporazum i nacionalno partnerstvo" potpisali su posebni izaslanik UN-a Jamal Benomar, predsjednik države Abd Rabo Mansur Hadi i predstavnici političkih skupina. Sporazumom se predviđa "hitna" obustava neprijateljstava, imenovanje novog predsjednika vlade u roku od tri dana i formiranje nove vlade u roku od mjesec dana. Predsjednik Hadi također mora angažirati savjetnike iz redova Zaida i Južnog pokreta koji traži autonomiju na jugu zemlje. To je područje do 1990. godine bila nezavisna država.

Houti su tijekom sukoba zauzeli nekoliko vladinih ureda, uključujući i ured predsjednika vlade, zapovjedni centar vojske, središnju banku, zgradu civilnog zrakoplovstva i državnu televiziju. Sukobi u Sani ugrožavaju tranziciju prema demokraciji, na čemu radi UN, ali su izbili nakon što je predsjednik Ali Abdulah Saleh morao odstupiti 2012. nakon višemjesečnih prosvjeda protiv njegove 30-godišnje vladavine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.