Tražili su ga 11 godina: Čelnik al-Qaide za inozemne operacije ubijen u Pakistanu

Foto: Arhiva

ČELNIK "vijeća za vanjske operacije" al-Qa’ide Adnan el Shukrijumah ubijen je u napadu na sjeverozapadnom dijelu Pakistana u blizini granice s Afganistanom, potvrdile su vojne vlasti u Pakistanu, prenosi BBC.

Riječ je o čovjeku koji je optužen za postavljanje bombe u vlakove u New Yorku 2009. godine i Londonu, a navodno je upravo on stajao iza većine terorističkih planova Al-Qa'ide u svijetu.

Shukrijumah je rođen u Saudijskoj Arabiji no živio je dugo vremena u SAD-u.  Jedno vrijeme smatrali su ga nasljednikom Osame bin Ladena. FBI je za njim tragao još od 2003. godine, a  optužen je i za terorističke napade u Panami i Norveškoj.


Prema pakistanskim izvorima u napadu je ubijen jedan vojnik, a jedan je teško ranjen. Uz Shukrijumaha su bila dva talibanska militanta i oba su likvidirana. 

Mirovni pregovori s talibanima

 Nakon opetovanih zahtjeva Washingtona i neuspjeha mirovnih pregovora s lokalnim talibanima TTP-a, pakistanska vojska krenula je u lipnju u opsežnu vojnu operaciju u Sjevernom Vaziristanu, poluautonomnoj plemenskoj zoni koja godinama služi kao utočište talibanskim pobunjenicima i njihovim saveznicima iz Al-Kaide, uključujući strane borce, posebice Uzbekistance i Arape.

No, ta operacija, u kojoj je po vojnim izvorima poginulo oko 1.500 islamističkih boraca, primorala je premještanje boraca prema Afganistanu ili drugim plemenskim zonama na pakistanskom sjeverozapadu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.