Tko je kriv za mogući stečaj Mirne? Podravka: Mogli smo ih spasiti, odbili su nas! Mirna: Tražili smo pomoć, nisu ni odgovorili!

Foto: M. Mijošek/Glas Istre

ROVINJSKA tvornica za preradu ribe "Mirna" mogla bi završiti u stečaju nakon što je Ministarstvo financija odbilo predstečajnu nagodbu. Odbijanje predstečajne nagodbe dovelo je do međusobnih optužbi Ministarstva financija, uprave Mirne, te Podravke, koja se pojavljivala kao jedan od najistaknutijih kandidata za spas ove tvrtke sa tradicijom od 137 godina.

Ministarstvo financija: Uprava nije poduzela sve za uspješan završetak predstečajne nagodbe

Ministarstvo financija glasalo je protiv Plana restrukturiranja, jer se između ostalog,  tim planom uvjetuje ulazak skupine financijskih institucija u kapital uz odobrenje tvrtke Geneza d.o.o. i Grada Rovinja, što prema stavu Ministarstva nije u skladu sa zakonom jer društvo Geneza d.o.o. nije niti vjerovnik u postupku, a sukladno Zakonu kada se nudi ulazak u temeljni kapital pretvaranjem potraživanja jedino što se mora ponudi je i alternativni način namirenja ali se ne može uvjetovati da netko drugi osim vjerovnika može odlučiti da li će se njegovo potraživanje pretvoriti u kapital Društva.
 
Osim toga Ministarstvo je navelo da Geneza  nije dostavila nikakvu garanciju banke niti pismo namjere kojim bi se dokazalo  da može izvršiti dokapitalizaciju.
 
Ministarstvo financija je na kraju zaključilo da Mirna u postupku predstečajne nagodbe nije poduzela sve potrebno kako bi se predstečajna nagodba uspješno završila.
 
Podravka, koja kao založni vjerovnik raspolaže sa 53,85 dionica Mirne, spominjala se kao jedan od mogućih spasitelja ove tvrtke.
 
Podravka: Nudili smo pomoć, uprava Mirne nas je odbila!
 
Iz Podravke potvrđuju navode Ministarstva financija, te navode da je Ministarstvo na ročištu održanom 12. veljače navelo da će podržati plan restrukturiranja ukoliko se iz njega uklone nezakonitosti.
 
Prema njihovim navodima Ministarstvo financija je predložilo da Mirna d.d. napravi dopunu plana na način da dokapitalizaciju koju se predlaže može izvršiti HPB d.d., odnosno imatelj potraživanja kojeg HPB d.d. ima prema Mirni d.d.
 
"Dužnik (Mirna d.d.) je u planu restrukturiranja predviđao da takvu dokapitalizaciju može izvršiti samo Geneza d.o.o., dok bi temeljem prijedloga Ministarstva financija to mogao učiniti i bilo tko drugi (pa i Geneza d.o.o.), odnosno takva dopuna ne bi suštinski mijenjala plan restrukturiranja te položaj dužnika i vjerovnika“, navode za Index iz Podravke.
 
Iz Podravke tvrde da je njihov predstavnik na tom ročištu iskazao interes za strateškim partnerstvom s Mirnom, te je ponudio da tvrtka kupi tražbinu koju HPB ima prema Mirni, i da sudjeluje u predloženoj dokapitalizaciji.
 
Uprava Mirne, prema tvrdnjama Podravke, odbila je tu mogućnost te navela da ostaje kod svog prvotnog plana koji uključuje samo tvrtku Geneza d.o.o i u kojem Grad Rovinj i Geneza d.o.o. daju suglasnost na odabir načina namirenja vjerovnika – financijskih institucije.
Osim toga, Podravka je još u travnju 2013. godine pozvala Mirnu na natječaj za proizvodnje ribljih konzervi "Eva".
 
"S obzirom na sve veće zahtjeve, odnosno povećani izvoz Podravkinih ribljih konzervi pod markom Eva, željeli smo ostvariti suradnju u proizvodnji s Mirnom d.d. čime bi se iskoristivost kapaciteta Mirne d.d. podigla na višu razinu od sadašnje što bi svakako donijelo brojne koristi društvu Mirna Rovinj“, navode iz Podravke.
 
Uprava Mirne: Nismo mogli odbiti ponudu Podravke jer je nismo ni dobili!
 
Komentar smo tražili i od uprave Mirne, koja je odbacila odgovornost za mogući stečaj tvrtke.
 
"Jedina ponuda koja je dostavljena u zakonskom roku je ponuda grada Rovinja i Geneze. Dodatna ponuda je pristigla od gospodina Pavelića, jednog od dioničara Mirne, koju je on predao 12.2., dakle dan prije zadnjeg ročišta odnosno sa zakašnjenjem od više od 10 dana jer Zakon izričito kaže da bi ponuda bila pravovaljana i da bi se o njoj moglo glasati ona mora biti objavljena 8 dana prije ročišta na kojem se o njoj glasa. Tu je važno napomenuti da je 13.2. isticao rok od 210 dana u kojem nagodba mora završiti. To znači da Uprava ni jednu drugu ponudu osim one o kojoj se glasalo nije mogla uzeti ni u razmatranje i da su svi zainteresirani imali 7 mjeseci vremena da dostave svoje ponude“, navodi uprava Mirne za Index.
 
Nadalje navode da "niti Uprava Mirne,niti Fina, niti Nagodbeno Vijeće u 210 dana nisu dobili ponudu Podravke niti je Podravka na bilo koji način iskazala interes da bude strateški partner Mirne d.d. Polazeći od te činjenice Uprava Mirne stoga nije ni mogla odbiti Podravkinu ponudu. U proteklih 210 dana Ministarstvo financija kao najveći vjerovnik moglo je predložiti ili uvjetovati Podravku kao strateškog partnera što bi Uprava Mirne i prihvatila“.
 
Što se tiče natječaja za proizvodnju ribljih konzervi za Podravku, iz Mirne tvrde da se na natječaj nisu javili jer nisu zadovoljavali uvjete koji su tada bili traženi.
 
Osim toga, iz Mirne tvrde da su njihova uprava i nadzorni odbor pokušavali u nekoliko navrata dogovoriti sastanak s Upravom Podravke, no oni nisu bili zainteresirani. Nakon poslanih mailova u prosincu s iskazanom nakanom za suradnju,  još uvijek nije dobiven odgovor kao ni ostvaren dogovor za sastanak koji je predlagan, tvrde iz Mirne.
 
Damir Kajin, nezavisni saborski zastupnik, u jučerašnjem Dnevniku Mreže TV, za ovakvu situaciju optužio direktora Mirne, Sašu Krobota.
 
Prema njegovim riječima, Saša Krobot, koji je ujedno i bivši direktor Geneze d.o.o. forsirao je preuzimanje Mirne od strane Geneze.
 
Saša Krobot postao je direktor Mirne 2012. godine nakon što je šest godina proveo u tvrtki Geneza.
 
Iz Mirne ne vide ništa sporno u inzistiranje da Geneza sudjeluje u dokapitalizaciji tvrtke, te navode da ta tvrtka nije slučajno odabrana kao strateški partner.
 
Geneza je prije dvije godine potpisala ugovor o kriznom menadžmentu i time pristupila restrukturiranju Mirne.
 
Navode da su u posljednje dvije godine uspjeli osigurati stabilnost u poslovanju, redovite isplate prema ključnim dobavljačima te redovite isplate plaća zaposlenicima kao i podmirenje kompletnog duga prema ribarima i ostalim ključnim dobavljačima društva.
 
U 2012. godini proizvedeno je rekordnih 20.030.787 komada ribljih konzervi, što predstavlja rast od 20 posto u odnosu na 2011. godinu. Povećana je prodaja na domaćem tržištu za 47 posto,  a prodaja na inozemnom tržištu za 27 posto. Istovremeno poslovni prihodi povećani su na iznos od 65.263.265,00 KN, što predstavlja povećanje od 27 posto u odnosu na 2011. godinu.
 
Sponza: Kajin izjavom u Saboru ugrozio egzistenciju radnicima "Mirne"

Rovinjski gradonačelnik i IDS-ov saborski zastupnik Giovanni Sponza ocijenio je kako je nezavisni zastupnik Damir Kajin današnjim nastupom u Saboru nanio veliku štetu radnicima rovinjske tvornice "Mirna", ribarima i dobavljačima te dodatno ugrozio egzistenciju članovima njihovih obitelji.

U saborskoj raspravi koju je na temu stečaja nad "Mirnom" pokrenula oporba, Kajin je među ostalim izjavio kako iza predstečajne nagodbe kakvu je ponudila uprava "Mirne", a odbilo Ministarstvo financija, stoje pojedinci iz varaždinske Fima grupe u suradnji s lokalnim političarima, čiji je operativac, rekao je, rovinjski gradonačelnik. "Oni koji viču 'Dalje od Mirninih nekretnina' su upravo oni koji do njih sami pokušavaju doći", poručio je Kajin.

"Kajin u svojim nastupima vrlo često sebe želi prikazati kao borca za prava radnika, no današnjom nepromišljenom i neodgovornom izjavom upravo je radnicima i ribarima nanio štetu", navodi Sponza u izjavi za javnost, reagirajući na Kajinovu izjavu.

Ustvrdio je da kao gradonačelnik naglašava i zagovara odgovoran pristup rješavanju problema u "Mirni". Napomenuo je kako je "bezbroj puta" ustvrdio kako rješenje vidi u dijalogu svih relevantnih sudionika, gdje će se "s iskrenim namjerama i bez skrivenih karata" odgovorno učiniti sve kako bi se "Mirna" spasila i nastavila putem ozdravljenja.

"U ovom trenutku velika odgovornost leži na Upravi i Skupštini društva te stoga očekujem da postignu dogovor u interesu radnika, ribara i nastavka proizvodnje", poručio je Sponza. Dodao je da, ukoliko dogovor ne uspije, očekuje od Ministarstva financija kao najvećeg vjerovnika da "presiječe gordijski čvor", preuzme odgovornost kako bi se zajednički pronašao strateški partner.

"Nas u Rovinju isključivo zanima partner koji će osigurati nastavak proizvodnje te rast i razvoj Mirne. Špekulacije s nekretninama ne dolaze u obzir", zaključio je rovinjski gradonačelnik.
 
Flego: Nikome ne smije biti svejedno kakva će biti sudbina "Mirne"

Istarski župan Valter Flego naglasio je danas kako je za županiju i Rovinj od iznimne važnosti da se spasi proizvodnja i sačuvaju radna mjesta u rovinjskoj tvornici za preradu ribe "Mirna" te da ta tvornica nastavi s radom.

"S obzirom da je danas jedan od velikih problema u Hrvatskoj nedostatak industrijske proizvodnje, nikome ne smije biti svejedno kakva će sutra biti sudbina rovinjske Mirne", izjavio je Flego za Hinu, komentirajući pokretanje stečaja u toj tvornici. "Mirna" je danas bila tema i na sjednici Sabora, gdje je oporba zatražila posebnu raspravu o učincima Zakona o predstečajnoj nagodbi, tvrdeći da se u njegovoj provedbi skrivaju sumnjivi dogovori i pogodbe koje imaju elemente koruptivnih aktivnosti.

Flego je istaknuo kako se kao župan zalaže za daljnje ulaganje u razvoj i proizvodnju u "Mirni". "Jedini prihvatljivi strateški partner za Mirnu je onaj koji će dalje razvijati primarni biznis Mirne, sve ostalo me ne zanima", - poručio je Flego i dodao kako se "Mirnine" nekretnine procjenjuju na više od 200 milijuna kuna. "Stoga se ne mogu oteti dojmu da se iza cijele ove afere krije interes lobija kojima je primarni cilj domoći se atraktivnih Mirninih nekretnina", rekao je.

Istaknuo je kako takvo špekuliranje nije prihvatljivo Istarskoj županija koja će se tome "oštro usprotiviti". Napomenuo je kako iza "Mirne" stoji tradicija duga više od 140 godina, da tvornica zapošljava 254 radnika, 75 posto svoje proizvodnje proda u izvozu, a prihod za 2012. godine iznosio je 66 milijuna kuna, što tvrtki omogućava stabilno poslovanje u budućnosti.

Podsjetio je kako je na Mirnu vezano i oko 400 lokalnih ribara koji rovinjsku tvornicu redovito opskrbljuju ulovom. "Treba biti odgovoran prema radnicima, kooperantima i svim članovima njihovih obitelji. Mirna ima znanje, sirovinu i tradiciju i svi se trebamo zalagati da se proizvodnja nastavi", naglasio je Flego.

Inače, ministar financija Slavko Linić jučer je za probleme u "Mirni" optužio upravu te tvrtke, koja je odbila Podravku kao strateškog partnera. "Za nas je bio prihvatljiv model da Podravka otkupi potraživanja HBOR-a, da se to unese u kapital, da se upravi Mirne omogući da nema dugove prema bankama, ali očito je da uprava nije imala tu namjeru. Ministarstvo je ponudilo rješenje za Mirnu, a to očito nije prihvaćeno zato što odgovorni ljudi koji vode Mirnu nisu bili zainteresirani za proizvodnju nego za nešto drugo", izjavio je Linić jučer u Bruxellesu.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.