"Sve je po zakonu": Varga dao posao od 7 milijuna kuna bez javnog natječaja Hrvoju Vojkoviću

Foto: FAH

U JAVNOJ nabavi osiguranja za zdravstvene ustanove Ministarstvo zdravlja angažiralo je tvrtku Hrvoja Vojkovića Gras Savoye za usluge posredovanja u osiguranju, piše Poslovni dnevnik.

Ovaj posao posredovanja vrijedan je oko 7 milijuna kuna, dok je ukupna javna nabava za zdravstvene ustanove teška oko 50 milijuna kuna.

No, ministar Siniša Varga odluku o angažmanu Grasa Savoye donio je bez javnog natječaja, iako u Hrvatskoj na tržištu posluje 41 tvrtka koja se bavi tim poslovima. Inače, posrijedi je zastupništvo globalne tvrtke za posredovanje Gras Savoye Willis, koje je prije dvije godine pokrenuo Hrvoje Vojković, bivši HSLS-ovac i direktor Croatia osiguranja. Zbog angažmana posrednika bez javnog natječaja Euroherc osiguranje prošloga je tjedna podnijelo žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koja još nije donijela odluku.

"Nije bilo potrebe za javnim natječajem"

U Ministarstvu zdravlja kažu kako za provođenjem javnog natječaja nije bilo potrebe jer posrednika ne plaća Ministarstvo već osiguravateljske kuće.

Kako se navodi u natječaju za osiguravatelje, Gras Savoye će poslove posredovanja obaviti bez prava na naknadu od javnog naručitelja ili osiguranika te uz proviziju od 14 posto od ukupne vrijednosti osiguranja, što pokrivaju osiguravatelji.

Iako izvori Poslovnog dnevnika iz osiguravateljskog biznisa navode da je u europskim zemljama praksa odabir posrednika putem javnog natječaja, iz Ministarstva objašnjavaju da nema zakonske prepreke da naručitelji angažiraju posrednika bez natječaja.

Odgovor Ministarstva prenosimo u cijelosti:

"Tvrtka Gras Savoye d.d. angažirana je na poslovima posrednika u osiguranju jer su se obratili Ministarstvu zdravlja s ponudom za rješavanje pitanja objedinjene javne nabave usluga osiguranja za hrvatske bolnice, i Ministarstvo zdravlja je prepoznalo mogućnosti ušteda za zdravstveni sustav kroz takav oblik nabave usluga osiguranja. Naime, ušteda za zdravstveni sustav, uz provedbu objedinjene javne nabave usluga osiguranja se procjenjuje na minimalno 15 milijuna kuna godišnje na premijama, a uz puno šire pokriće šteta od danas dostupnog.


Tvrtka Gras Savoye d.d. je za Ministarstvo zdravlja obavila analizu tržišta i dala prijedlog rješenja koje bi bilo optimalno za zdravstveni sustav, i to bez ikakvog troška za Ministarstvo zdravlja, dakle, Ministarstvo zdravlja nije isplatilo tvrtki Gras Savoye ni lipe, a kamoli milijune. Naime, posrednik u osiguranju, prema odredbama Zakona o osiguranju, članku 259. stavku 2.: 'nema pravo od ugovaratelja osiguranja, odnosno osiguranika, zahtijevati plaćanje provizije ili bilo kakvu drugu naplatu, osim ukoliko se izričito ne ugovori drugačije'. Dakle, posrednik u osiguranju svoje usluge naplaćuje od osiguravajuće kuće koja pobjedi na natječaju.

Prema našim saznanjima, tvrtka Gras Savoye d.d. u Republici Hrvatskoj ima ured s pet zaposlenih, a riječ je o dijelu globalne grupacije Gras Savoye Willis, koja ima 23 tisuće zaposlenih, te su europski lider u uslugama posredništva u osiguranju.

Glede primjene Zakona o javnoj nabavi i angažmana društva Gras Savoye d.d., upućujemo Vas na tumačenje Ministarstva gospodarstva od 13. travnja 2012. godine, koji citiramo u nastavku.

'Članak 17. Stavak 1. Zakona (o javnoj nabavi) propisuje da prije početka postupka javne nabave naručitelj smije tražiti ili prihvatiti savjet gospodarskog subjekta koji se može iskoristiti u izradi dokumentacije, ali takav savjet ne smije imati učinak ograničenja tržišnog natjecanja i diskriminacije.

Nadalje, naručitelji obveznici primjene Zakona, pripremaju i provode postupke javne nabave isključivo sukladno Zakonu o javnoj nabavi, odnosno, ovlašteni posrednici u osiguranju za naručitelja ne mogu pribavljati ponude društva za osiguranje kao niti u ime naručitelja pregovarati s društvom za osiguranje u svrhu omogućavanja sklapanja ugovora o osiguranju, kao što ste naveli u dopisu. Napominjemo da je pregovaranje dozvoljeno jedino u slučaju da naručitelj provodi pregovarački postupak za što moraju biti ostvareni posebni uvjeti iz Zakona.

Sukladno svemu naprijed navedenom, naručitelji uslugu osiguranja trebaju nabaviti primjenom jednog od postupaka javne nabave propisanih zakona te odabir osiguravatelja izvršiti po kriterijima propisanim u dokumentaciji za nadmetanje, a s obzirom da se za uslugu posredovanja u osiguranju koju im pruža posrednik u osiguranju ne izdvajaju proračunska sredstva, mišljenja smo da nema zakonske prepreke da naručitelji bez provedbe postupka javne nabave sukladno Zakonu angažiraju ovlaštenog posrednika u osiguranju'.

Kao što Vam je poznato, natječaj Nabave usluge osiguranja za zdravstvene ustanove u RH je objavljen u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH, i o samom sadržaju natječaja mediji su već izvještavali.

Ušteda se procjenjuje minimalno 15 milijuna kuna godišnje na premijama, a uz puno šire pokriće šteta od danas dostupnog. Naime, ukoliko bi svaka zdravstvena ustanova ugovarala pojedinačno pokrića uz optimalne, odnosno predložene limite, premija osiguranja bi iznosila oko 40 milijuna kuna.

Podsjećamo, Ministarstvo zdravlja objavilo je javni natječaj za prikupljanje ponuda za nabavu usluga osiguranja za zdravstvene ustanove kojim će sve zdravstvene ustanove, koje su se odlučile uključiti u projekt, a riječ je o 42 ustanove, među kojima i četiri KBC-a te najveće kliničke bolnice, imati u potpunosti pokrivenu odgovornost liječnika od profesionalne odgovornosti, koju pokrivenu nema čak 45 posto ustanova u zemlji. Uz to, novom će se objedinjenom javnom nabavom za osiguranje pokriti odgovornost ustanova prema njihovim djelatnicima, kao i niz najrazličitijih rizika materijalne štete, od poplava do, najrazličitijih kvarova, od infrastrukture do strojeva. Primjerice, čak 50 posto bolnica danas nema ugovoreno osiguranje od rizika loma stroja, a nakon provedbe natječaja će sve biti pokrivene.

Naime, cilj provedbe natječaja je uspostaviti jedinstvene osigurateljne standarde za sve zdravstvene ustanove, optimalno, široko pokriće svih zdravstvenih ustanova od svih rizika, adekvatan limit pokrića za sve zdravstvene ustanove i obzirom na adekvatna osigurateljna pokrića i pozitivan financijski učinak.

Ministarstvo zdravlja"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.