Sukob zrakoplovnih kompanija oko bežičnog prijenosa filmova

Foto: Guliver Image/Getty Images

NJEMAČKA zrakoplovna kompanija Lufthansa u srijedu je objavila planove da ponudi bežični prijenos filmova na mobilne uređaje putnicima na transeuropskim letovima, što je na najvećem svjetskom putničkom sajmu u Berlinu pokrenulo sukob u vezi budućnosti tradicionalnog sistema emitiranja sadržaja na ekrane postavljene na naslonima sjedišta, prenosi Reuters.

Najveći europski avioprijevoznik rekao je da bi putnici na nekim letovima srednje dužine mogli bežično prenositi filmove, TV emisije, glazbu ili igre sa servera postavljenog u avionu na svoje prijenosne uređaje ili pametne telefone i to već od ovog ljeta.

Ova opcija bi bila dostupna na letovima od Europe do Rusije, Bliskog Istoka ili Sjeverne Afrike, a usluga bi se počela nuditi na 20 zrakoplova tipa Airbus A321, koji mogu prevoziti 220 putnika.

Jedan od glavnih Lufthansinih rivala, Qatar Airways, odbacio je sistem za bežični prijenos podataka i kazao da će se držati sistema ugrađenih u sjedišta zrakoplova.

"Ovaj sistem je u povoju i mi ne bismo htjeli predstaviti nešto što nije testirano na odgovarajući način", rekao je izvršni direktor Qatar Airwaysa, Akbar Al Baker.

"Zamislite avion u kojem 200 putnika uključi svoje tablete. Još uvijek nije poznato kakve bi to smetnje izazvalo po avionske komunikacije i avionsku elektroniku", zaključio je Al Baker.

Ovaj sukob odražava debatu o budućnosti sistema za zabavu na letovima koji se sve više smatraju potencijalnim platformama za kupovinu, ali i kinima u zraku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.