Sudac iz Slavonije koji je naredio izručenje džihadista: Bio je miran i rekao da nema problema

Foto: MUP

"BIO JE miran i rekao je da nema nikakvih problema da ga se izruči, a da će on u Austriji riješiti problem u vezi tjeralice. Nakon toga uputio sam ga u zatvor u Požegu gdje je mjesec dana čekao izručenje", ispričao je Indexu Stjepan Franić, sudac istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu, koji je 49-godišnjeg bosanskog državljanina F.B., džihadista s crvene tjeralice Interpola saslušao 17. prosinca.

F.B. iz Gornje Maoče uhitili su 16. prosinca 2014. na temelju Europskog uhidbenog naloga austrijskog tužitelja. Priveli su ga na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Bio je u autobusu koji je vozio u Austriju.

Nosio je tradicionalnu islamsku mušku haljinu i imao je dugu bradu. Hrvatska i austrijska policija dogovorile su da uhićenik bude prepraćen, ali se mjesec dana čekalo odobrenje Slovenije.

Vrbovao za borbe u Siriji

Uhićen je zbog sumnji da pripada terorističkoj organizaciji. Terete ga da je u Hrvatskoj i Sloveniji vrbovao mladiće i djevojke za borbe u Siriji, piše austrijski Der Standard.


Inače, Gornja Maoča odakle je F.B. je selo u BIH tek 30-ak kilometara udaljeno od hrvatske granice poznato po tome što ga naseljavaju vehabije, koje opisuju kao radikalnu ekstremističku grupu spremnu i na terorističke napade.

F. B. je u požeškom zatvoru bio u prostoriji s ostalim zatvorenicima. Sudac je 15. siječnja prihvatio zahtjev Austrije za izručenjem koje je provedeno u tajnosti tijekom noći. Policija ga je odvela do granice s Austrijom.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.