Štrajk na fakultetima zbog poplava odgođen za tjedan dana

Foto: Hina

U MATICI hrvatskih sindikata poručili su kako zbog poplava štrajk odgađaju za tjedan dana. Kritizirali su ministra Željka Jovanovića i obavijestili o sastanku sa predsjednicom Ustavnog suda Jasnom Omejec.

Predsjednik Velikog vijeća Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je da je štrajk odgođen na molbu povjerenika iz istočne Slavonije, ali da će se održati 29. svibnja. Kaže da je raspoloženje u vezi štrajka dobro i da su ljudi ogorčeni ponašanjem ministra Jovanovića u poslanom pismu za kojega kaže da ga pristojna osoba ne bi napisala. Istaknuto je kako su podršku za štrajk dobili i od Senata zagrebačkog sveučilišta. Ribić kaže da je agresija na visoko školstvo i znanost usmjerena iz pet pravaca.

"Nisko financiranje, ugrožavanje mogućnosti napredovanja, a time i autonomije sveučilišta. Uvođenje outsourcinga, smanjivanje plaća i napad na pravo na ostvarivanje vlastitih prihoda na fakultetu."

Ribić se osvrnuo i na ovrhe nad tri fakulteta (Građevinski, Kineziološki fakultet te Muzička akademija) zbog poreznog duga i nazvao postupke groznima. Napominje da država kažnjava fakultete za nešto što je ona sama prije nekoliko godina savjetovala fakultetima da naprave.

"Vidite koje su to tupave mjere, koja su to razmišljanja, koja nikakve nemaju veze ni sa čim. To ej ova vlast, to je njezina narav. Ništa promišljeno, ništa korisno, dijaloga ni sa kim i donošenje odluka sjekirom bez prethodne rasprave sa kompetentnim sugovornicima."

Predstavnici sindikata sastali su se i sa predsjednicom Ustavnog suda i to zbog tužbi koje su sindikati podnijeli, a koje se ne rješavaju. Ribić je rekao da je sastanak bio dobar te da im je predsjednica objasnila kako sud ima velik broj predmeta.

" Međutim unatoč tome, kada se radi o velikom broju građana da onda valja neke stvari prioritetno rješavati. Sa sve četiri tužbe je upoznata i rekla je da će Ustavni sud imati na umu da se radi o velikom broju građana i da će nastojati, bez ikakvog obećanja, da to postanu malo prioritetniji predmeti."

Inače članovi sindikata sutra će prikupljati humanitarnu pomoć te izdvojiti 50 tisuća kuna za poplavom pogođena područja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.