Stjuardesa JAT-a prije 40 godina preživjela pad aviona: "Kao mačka sam, imam mnogo života"

BIVŠA JAT-ova stjuardesa Vesna Vulović jedina je, na današnji dan prije 40 godina, preživjela pad zrakoplova u tadašnjoj Čehoslovačkoj.

Njezino preživljavanje proglašeno je čudom, jer službena verzija kaže da se zrakoplov srušio sa čak 10,160 metara. 40 godina kasnije, Vulović u Beogradu živi vrlo povučeno, a društvo joj prave samo mačke. "Svaki puta kada se sjetim nesreće, obuzme me težak osjećaj krivnje zato što sam preživjela te se rasplačem. Potom pomislim da bi možda bilo bolje da nisam preživjela", kazala je Vulović Independentu.

Jugoslavija za pad okrivila hrvatske separatiste

Bivša stjuardesa JAT-a se ne sjeća pada zrakoplova. "Uopće ne pamtim nesreću, samo se sjećam buđenja u češkoj bolnici sljedećeg dana i traženja liječnika cigarete", rekla je Vulović. Prema službenoj verziji, JAT-ov zrakoplov na letu iz Zagreba u Kopenhagen srušio se u šumu blizu Srbske Kamenice. U padu je poginulo 23 putnika i četiri člana posade. Jedina je preživjela tada 22 godišnja Vesna Vulović. Nju su spasioci pronašli ozlijeđenu u srušenom zrakoplovu.

Nakon kratke i površne istrage, jugoslavenske vlasti su za nesreću optužili hrvatske separatiste iz ustaškog pokreta koji su navodno u zrakoplov podmetnuli bombu. Nitko od hrvatskih organizacija nikada nije preuzeo odgovornost za napad. Vesna Vulović je završila u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog pada sa najviše visine bez padobrana. Tri godine kasnije su dva istraživačka novinara iznijeli novu teoriju o uzroku pada JAT-ovog zrakoplova.

Zrakoplov srušio čehoslovački MIG?

Navodno su ga piloti MIG-a čehoslovačke vojske zamijenili za neprijateljsku letjelicu te su srušili zrakoplov u pokušaju prisilnog slijetanja. Češki regulator za civilno zrakoplovstvo je odbacio tvrdnje novinara. Ta nova saznanja su bacila sjenu na status nacionalne heroine koji je Vulović imala u Jugoslaviji. Ona je nakon nesreće ostala paralizirana od struka naniže, ali je nakon dvije operacije godinu dana kasnije ponovno prohodala. "Ja sam kao mačka, imam mnogo života", zaključila je Vulović. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.