Srbija "na iglama" uoči presude Haradinaju, Vukčević: Sud u Haagu odgovoran je za smrt 19 svjedoka

Foto: AFP

HAŠKI tribunal izreći će sutra drugu presudu bivšem zapovjedniku OVK Ramushu Haradinaju po optužbi za zločine nad civilima u oblasti Dečana 1998. godine. Na kraju ponovljenog suđenja Haradinaju i suoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju prošlog ljeta, tužioci su zatražili da svim optuženima bude izrečena kazna od najmanje 20 godina zatvora, a obrana je zatražila da budu oslobođeni.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj su u šest točaka optuženi za ubojstva, okrutno postupanje i nehumane postupke, kao kršenje zakona i običaja ratovanja. Terete se za zlostavljanje, mučenje zarobljenika u pritvoru OVK u selu Jablanica kod Dečana i za ubojstvo najmanje osmorice zarobljenih, od kojih su dvojica bili Srbi, a ostali Romi i Albanci. Ponovljeno suđenje Haradinaju i suoptuženima počelo je u kolovozu 2011. godine, a posljednji svjedok optužbe saslušan je u travnju ove godine u potpunoj tajnosti.

Vukčević: Sud u Haagu je odgovoran za smrt 19 svjedoka

Srpski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević optužio je sud u Haagu da je odgovoran za smrt 19 svjedoka u procesu protiv Ramusha Haradinaja.

"Svjedoci su bili osjetljivi, posebice kada je riječ o ratnim zločinima. Ponovno su trebali proći kroz sve strahote koje su doživjeli. Iskusan tužitelj i sudac to mora imati u vidu kada ispituje te ljude. Unatoč tome, Haag je za istražitelje odredio neke nesposobne činovnike, koji su sve upropastili", rekao je Vukčević u intervjuu za srbijanske dnevne novine Informer.

Naglasio je i da što se tiče operacije Oluja, za Srbiju najvažnije da se u novom postupku dokaže da je bilo zločinačkog pothvata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.