Slovenija: Bavčarovo zdravstveno stanje pred odlazak u zatvor ozbiljno

Foto: Arhiva

ZDRAVSTVENO stanje nekad istaknutog slovenskog političara Igora Bavčara, koji je prije tjedan dana hospitaliziran nakon što je dobio poziv na izdržavanje zatvorske kazne, ozbiljno je, ustvrdila je danas njegova liječnica.

"Njegovo srčano oboljenje naglo se pogorša u stresnim situacijama i baš to se je dogodilo. Neophodna je operacija, bez toga neće preživjeti", kazala je za Slovensku televiziju doktorica Metka Zorc, iz privatne kardiološke klinike u Izoli.

Tamo se je Bavčar javio nakon što mu je sud odbio ponovnu odgodu izdržavanja kazne zbog zdravstvenih razloga. U klinici u Izoli odbijaju špekulacije da je 60-godišnji Bavčar "pobjegao" u bolnicu kako ne bi morao u zatvor. Njegovi su odvjetnici u međuvremenu podnijeli novu molbu da se kazna odgodi zbog novonastalih okolnosti, a po nekim podacima iz medija Bavčaru bi morale biti ugrađene srčane prijemosnice.

Nakon političke karijere, osuđen zbog gospodarskog kriminala

Tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća Bavčar je bio jedan od najistaknutijih slovenskih političara. On se je među ostalim 1991. kandidirao neuspješno kandidirao za mjesto premijera, dok je je u vrijeme osamostaljenja države bio ministar unutarnjih poslova i jedan od tadašnjih nacionalnih junaka. Kasnije je bio ministar za europske integracije u vladi Janeza Drnovšeka.

Nakon odlaska iz politike bio je direktor tada jakog holdinga Istrabenz, koji je u međuvremenu upropašten i dijelom privatiziran pa je Bavčar 2009. dao ostavku na taj položaj.

Bavčar je osuđen na sedam godina zatvora zbog gospodarskog kriminala i pranja novca. Naloženo mu je vraćanje 21 milijuna eura nezakonito stečenih sredstava koje je, prema presudi, dobio u poslovnim malverzacijama i trgovinom dionicama Istrabenza, a većina imovine mu je blokirana.

Slovenski ministar pravosuđa Goran Klemenčič izjavio je ovih dana da će se zakon o kaznenom postupku promijeniti kako se ne bi omogućilo osuđenim osobama da izbjegavaju odlazak u zatvor zloporabom odgode kazne zbog zdravstvenih razloga, ali da povod nije Bavčarov slučaj već da postoje više primjera da su se osuđenici pred zatvorom branili neprovjerenim liječničkim nalazima ili hospitalizacijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.