Skandal u Češkoj: Uhićena desna ruka premijera, zbog korupcijske afere pada vlada?

Foto: Guliver Image / Getty Images

POLICIJA u Pragu uhitila je Janu Negrovu, predstojnicu ureda češkog premijera. I sam premijer Petr Nečas ispitan je kao svjedok u sklopu velike antikorupcijske akcije, javlja AFP.

Uz Negrovu uhićeno je još nekoliko političara povezanih s vladajućom strankom desnog centra. Istražitelji posebnog policijskog odsjeka koji se bori protiv organiziranog kriminala i korupcije pretresli su urede u vladi i ministarstvu obrane.

Desna ruka češkog premijera i ranije je aferaškim ponašanjem privlačila medijsku pozornost. O njoj se pisalo u kontekstu povećih financijskih bonusa koje je dobivala od države.

U aferu umiješani političari i biznismeni

Na meti pretresa našli su se i kuće i uredi utjecajnih čeških poduzetnika povezanih s vladajućom strankom, ali i praška gradska vijećnica, objavio je na svojim internetskim stranicama češki dnevni list DNES. Navodno je ukupno uhićeno četvero ljudi.

Prema neslužbenim informacijama, među uhićenima su Ondrej Palenik, bivši šef vojn e tajne službe, te Petr Tlučor i Ivan Fuksa, bivši članovi parlamenta, oboje iz Nečasove stranke. Zanimljivo je da su i Tlučor i Fuksa podnijeli ostavke na zastupničke dužnosti pod misterioznim okolnostima.


Reporteri AFP-a kontaktirali su policiju u Pragu kako bi pokušali doći do konkretnijih službenih informacija. Policija za sada ne želi ništa ni potvrditi ni demantirati. "Akcija ji dalje traje", rekao je Pavel Hantak, glasnogovornik odjela za borbu protiv organiziranog kriminala.

Uskoro prijevremeni izbori?

Nečasova manjinska vlada preuzela je vlast u Češkoj 2010. godine. Već sedam puta se u parlamentu glasalo o povjerenju vladi i svaki je put vlast uspjela preživjeti. No, analitičari su uvjereni da se iz ovog korupcijskog skandala neće izvući.

"Cijela priča je i dalje još vrlo svježa tako da je teško procijeniti. Ali izgleda da se radi o jako ozbiljnoj stvari. Vrlo je lako moguće da će incident evoluirati i mogao bi rezultirati padom vlade", kaže politički analitičar Josef Mlejnek s Karlovog sveučilišta u Pragu.

Premijer Nečas još nije službeno komentirao uhićenje svojih političkih suradnika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.