Singapur: Pilot prilikom spuštanja tipkao na mobitel, pa zaboravio spustiti kotače za slijetanje

PILOT australske aviokompanije Jetstar umalo je izazvao kobnu nesreću kada je, "ometen" od strane mobitela, prilikom slijetanja na singapurski aerodrom Changi zaboravio spustiti kotače za slijetanje.

Pilot je tek nakon reakcije kopilota shvatio da "nešto nedostaje" te je na visini od svega 120 metara uspio ponovno podići avion, u kojem je bilo 22 putnika, i slijetanje obaviti iz drugog pokušaja.

Naravno, nakon ove bizarne situacije nužno se postavlja pitanje što je pilot mislio i što je radio s mobitelom u ruci. Pogotovo u tako važnom trenutku poput slijetanja, koje zahtijeva potpunu koncentraciju. Zar za pilota ne vrijedi pravilo u gašenju svih elektronskih naprava, odnosno mobitela, koji mogu omesti rad navigacijskih uređaja u avionu? Ili je poziv njegove supruge da joj pokupi nešto u Duty Free shopu u Singapuru bio važniji od propisa.

Što je najgore, riječ je o iskusnom pilotu koji iza sebe ima preko 13.000 sati letenja. I svejedno je našao vremena za dopisivanje u trenucima kada se avion već spustio ispod 700 metara. Kada se avion spustio na 300 metara, kopilot je shvatio da nešto ne štima. Međutim, nije uspio shvatiti što, sve dok se na 220 metara visine nije oglasio alarm u kokpitu koji sugerira da oprema za slijetanje nije spuštena.

Zaboravni pilot je tad pokušao spustiti kotače, ali se na 150 metara oglasio još jedan alarm i upozorio da nema dovoljno vremena da se kotači adekvatno spuste i sjednu na svoje mjesto, pa je naglo podignuo avion i slijetanje obavio tek nakon nekoliko minuta.

Kasnije je istražiteljima kazao da je samo pokušavao otključati mobitel kako bi ga ugasio, uz tvrdnju da je to zaboravio napraviti prije polijetanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.