Sindikat novinara traži da koristi od smanjenja PDV-a imaju i novinari

Foto: Arhiva

U OTVORENOM pismu premijeru Zoranu Milanoviću, Sindikat novinara Hrvatske pozdravio je Vladinu odluku o smanjenju PDV-a na dnevne tiskovine, no i naglasio kako je to tek prvi korak u sređivanju stanja u hrvatskim medijima.

Iako se u Sindikatu novinara Hrvatske nadaju da će se najavljeno porezno rasterećenje pozitivno odraziti na poslovanje tiskanih medija, a samim time i na položaj novinara i očuvanje radnih mjesta, upozoravaju Vladu da su kod smanjenja PDV-a 2007. godine medijski poslodavci ignorirali potrebe novinara i medijskih radnika i iskoristili uštedu samo za svoj račun.

Čelnik SNH-a Anton Filić naglasio je kako se nada da će ovog puta poslodavci sredstva koje im je ovom odlukom Vlada oslobodila, iskoristiti za zadržavanje radnih mjesta novinara.

Upozorio je i na težak položaj novinara kojih sve manje stalno zaposlenih, a sve više honoraraca, dok je broj nezaposlenih novinara na burzi svakim danom sve veći.

Sindikat novinara Hrvatske stoga smatra da bi Vlada s nadležnim ministarstvima trebala pridonijeti tome da dobrobit od smanjenja PDV-a ovaj put stvarno osjete i novinari i ostali zaposleni u medijima, konkretno putem potpisanog Nacionalnog kolektivnog ugovora, donošenjem statuta medija i smanjenjem neformalnog i RPO rada u medijima.

Predlažu stoga Vladi da dodatnim mjerama uskrate povlašteni PDV nakladnicima koji nekažnjeno ignoriraju zakon tako što nisu donijeli statut medija, kao i da se povlašteni PDV u tekućoj godini uvjetuje zaštitom radnih mjesta u svim redakcijama, kao i zaštitom najugroženijih skupina u struci.

Iz SNH-a su poručili i da ako se u dogledno vrijeme ne popravi stanje u medijima, ne isključuju mogućnost štrajka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.