Sindikat: Iz Hrvatskog telekoma od privatizacije otišlo 10 tisuća ljudi

Foto: Hina

HRVATSKI sindikat telekomunikacija (HST) je povodom otpuštanja radnika uputio otvoreno pismo političkim strukturama u Hrvatskoj sa zahtjevom da se, kako navode, zaštite hrvatski nacionalni interesi.

U pismu navode da će početkom listopada 109 radnika dobiti otkaz čime će broj radnika koji su napustili kompaniju od 2000. godine dosegnuti 10 tisuća.

Kompanija je nakon privatizacije imala 11.400 radnika, u međuvremenu je zaposleno tri tisuće novih radnika, tako da u T-HT-u trenutno radi oko 4 tisuće ljudi, navode iz HST-a.

Otvoreno pismo donosimo u nastavku:

"Poštovani,

Dana 3. listopada u Hrvatskom Telekomu 109 radnika dobit će otkaz i zaokružiti brojku od 10.000 radnika koji su napustili kompaniju koja je 2000. godine, nakon prodaje Deutsche Telekomu, imala 11.400 radnika. U međuvremenu je zaposleno 3.000 radnika, pa još uvijek najprofitabilnija kompanija u Hrvatskoj trenutno broji 4.000 radnika.

Neshvatljivo je da dopuštate da siromašni hrvatski porezni obveznici izdvajaju za razne mjere poticanja zapošljavanja, a Hrvatski Telekom uz godišnju bruto dobit od 3.000.000.000,00 (tri milijarde kuna) šalje radnike na teret Državi. Strani dioničari, navodno, nisu zadovoljni, iako se marža profita i dalje drži na 40%.


DT ukida poslove u Hrvatskoj i seli ih u druge zemlje

Već smo ranije upozoravali na zabrinjavajuću pojavu da Deutsche Telekom ukida poslove u Hrvatskoj i seli ih u Slovačku, Rumunjsku i druge zemlje. Ugovorom o prodaji HT-a definirano je da se sjedište kompanije ne smije seliti iz Hrvatske bez suglasnosti Hrvatskog Sabora. Ukoliko se ovako nastavi, vrlo brzo će se većina poslovanja obavljati van granica Hrvatske, a Vlada RH to nijemo promatra, kao da i telekomunikacije nisu hrvatski nacionalni interes.

Neshvatljivo je da, unatoč pozivima sindikata, dopuštate da poslodavci na stalnim radnim mjestima, otpuštaju radnike, a zapošljavaju studente za koje, sasvim legalno i po zakonu ne plaćaju doprinose i poreze. Na gubitku su i studenti koji nakon pet godina stalnog rada, nemaju ni jedan dan radnog staža, što su prisiljeni produžavati studiranje, jer se jedino kao studenti mogu zaposliti.

Zaposleno 3.000 studenata

U ovom trenutku preko 3.000 studenata radi na 1.200 radnih mjesta u Hrvatskom Telekomu osiguravajući visokoobrazovanu, a najjeftiniju radnu snagu bez punjenja državnog proračuna.

Dodatni problem je odljev naših stručnjaka u Njemačku. Deutsche Telekom svoje potrebe rješava na način da nudi mladim, najkvalitetnijim, visokoobrazovanim zaposlenicima internacionalnu karijeru i privremeno zaposlenje u Njemačkoj, ali uz hrvatsku plaću i vrlo malu nadoknadu troška preseljenja. Koliko god to bilo izrabljivački, mladi ljudi ove uvjete bez pogovora prihvaćaju, jer znaju da im je to ipak korak u bolju perspektivu za budućnost – naravno izvan granica Hrvatske.

Istovremeno Hrvatski Telekom ne ulaže dovoljno u razvoj mreže, korisnici su nezadovoljni kvalitetom i dostupnošću usluge, ali zato unatoč daleko nižem standardu plaćaju više nego građani u Njemačkoj. Dodatno, dok je u Njemačkoj brzina interneta preko 50 Mbita/sec, u Hrvatskoj je 4 – 10 Mbita/sec.

Tražimo da Republika Hrvatska zaštiti svoje nacionalne interese, te propiše i primjeni mehanizme kojima će profitabilnim stranim poslodavcima uvjetovati kvalitetnu uslugu i nova radna mjesta širom Hrvatske, umjesto izlaziti u susret interesima stranog kapitala na štetu radnika.

Juko Cikojević, predsjednik"
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.