Scotland Yard istražuje The Guardian zbog objava povjerljivih informacija: Zastupnici ih optužuju za pomaganje teroristima

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRITANSKA policija pokrenula je istragu s ciljem da utvrdi jesu li list The Guardian počinio "potencijalno" djelo terorizma objavljivanjem inkriminiraju dokumentacije američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) i britanske Službe za komunikacije (GCHQ).

Urednik The Guardiana, Alan Rusbridger, svjedočio je u utorak pred britanskim parlamentarnim odborom. Zastupnici su tvrdili kako je The Guardian pomagao teroristima otkrivajući tajne radnje koje provode britanske i američke obavještajne službe. Britanski dužnosnici tvrde kako su podaci koji su procurili zahvaljujući Edwardu Snowdenu sadržavali informacije o britanskim špijunima te da su te informacije direktno ugrozile nečije živote. Rusbridger je kazao kako njegov list ne bi nikada objavio takve informacije te da urednici Guardiana nisu niti pogledali neke informacije koje se tiču rata u Iraku, piše RT.

Zastupnici su također kazali Rusbridgeru kako je osoblje Guardiana povrijedilo dio Zakona o terorizmu u kojem stoji da je objavljivanje ili prenošenje informacija koje su u vezi s članovima oružanih snaga ili obavještajnih djelatnika protivno zakonu.

Pomoćnica povjerenika Scotland Yarda, Cressida Dick, kazala je kako oni utvrđuju je li došlo do povrede zakona.  Također je kazala i kako je moguće da su neki ljudi počinili prekršaje sudeći prema materijalima koji su skinuti s laptopa Davida Mirande, partnera novinara Glenna Greenwalda, novinara Guardiana.

"Objavili smo oko 26 dokumenata od 58 tisuća koliko smo ih vidjeli. Selektivnim procjenama odlučilo smo što ćemo objaviti. Nismo objavili nikakva imena niti smo izgubili kontrolu nad tim imenima", kazao je Rusbridger koji je konstantno branio svoja legalna i moralna prava da objavi dokumente.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.