"Sad se zgražaju, a mjere prema migrantima su sve oštrije: Europska unija je licemjerna"

Foto: Hina

BRODOLOM u Sredozemnom moru i stradanje stotina migranata, te sveopće zgražanje čelnika nad krijumčarenjem ljudima postavlja pitanje licemjerja prema tisućama ljudi koji pokušavaju svoju sreću pronaću u Europi.

Tisuće migranata pokušavaju godišnje ući u Europsku Uniju, neki ilegalno uspiju doći u neku od zemalja članica, neki završe u prihvatnim centrima iz kojih ih deportiraju natrag u zemlju iz koje su došli, neki nestanu u morskim dubinama, a neki završe u azilu i uspiju dobiti zaštitu.

O motivima dolaska u EU za Media servis govorila je Julija Kranjec iz Centra za mirovne studije.

"To jesu katastrofe proput ratova i sukoba, siromaštvo, glad i neke prirodne nepogode. Dakle, sad je tu cijeli jedan niz različitih okolnosti koje ljude tjeraju da napuste svoje domove i pokušaju život sredit u drugim zemljama".

Kranjec dodaje da su politike EU restriktivne i sužava se mogućnost legalnog ulaska u Europu, što tjera ljude prema krijumčarima.

"Odlaze u crnu sferu, plaćaju krijumčarima ogromne svote novaca koji njihove obitelji otplaćuju godinama poslije i kreću u neizvjesan put gdje znaju da ih vrlo vjerojatno čeka smrt".

S jedne strane Europska Unija se zgraža nad ovim tragičnim događajem, a s druge strane politika prema azilantima i migrantima je sve restriktivnija.

"To licemjerstvo dalo bi se vidjeti u nizu reakcija i nizu ponašanja. Kako je osnovana agencija Frontex, koja monitorira i nadzire vanjskih granica, tako se povećao broj poginulih na granicama Europe pa tako i na Mediteranu".

S jedne strane se promovira politika štednje, a Frontexu je budžet narastao sa šest na devedeset milijuna eura. U integraciju migranata je pak uloženo puno manje novca, zaključuje Kranjec.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.